Upoznavanje o zločinu
109

Više od 15 parlamentaraca Velike Britanije i general Bob Stewart posjetili Ahmiće

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
General Bob Stewart s delegacijom parlamentaraca Velike Britanije i ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom danas je posjetio memorijalni centar u Ahmićima, gdje je održao historijski čas.

Bivši britanski oficir i bivši zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) u BiH Bob Stewart danas je boravio u Ahmićima, gdje je britanskim parlamentarcima održao historijski čas o onome što je zatekao u Ahmićima 1993. godine, kada je ubijeno 116 civila.

Gostima se prvo obratio imam džamije u Ahmićima Mahir ef. Husić, koji se zahvalio Stewartu, koji je odmah po ulasku u Ahmiće zločin nazvao pravim imenom - genocidom te što je često u Ahmićima.

"Još uvijek tragamo za 25 ubijenih. Najveća kazna je 25 godina zatvora, a vaši vojnici su prvi koji su vidjeli šta se dogodilo. Mi smo za suživot s onima koji su nas ubijali, ali moraju se procesuirati izvršioci", kazao je Husić.

Stewart je kazao da su se ljudi vratili u Ahmiće u kuće gdje su ubijani.

"Hrvatske kuće u selu nisu bile uništene, a svijetu sam preko medija rekao da se ovdje dogodio veliki zločin. Nismo znali kakve će reakcije izazvati, ali ni u tom trenutku nisam znao koliko je to veliki zločin. Vojnici su počeli sakupljati tijela. To je bio grozan posao. Pokušali smo ga uraditi sa što više dostojanstva. Tijela smo stavili u vreće i odvezli na polje u Vitezu, iskopali jamu i stavili ih. Niko me nije učio kako da pokopam ljude, a međunarodni crveni križ mi je rekao da moramo izvaditi tijela iz vreća. Moja supruga je vadila tijela iz vreća, a vi ste te ljude ukopali kako treba, u mezarje. Zbog Ahmića sam pozvao Vijeće sigurnosti i došli su 26. aprila. Odveo sam ih u kuću broj 7, tada je diplomatama pozlilo, jer nikada to nisu vidjeli. Rekao sam da moramo imati Međunarodni tribunal koji će otkriiti ko je ovo učinio i u roku od mjesec usposatavljen je Međunarodni krivični tribunal za Jugoslaviju", kazao je okupljenim gostima Stewart.

Dodao je da je neuspjeh njegov i Ujedinjenih nacija bio što nisu uspjeli zaštititi Ahmiće.

"Moja prevoditeljica, Srpkinja, njeno ime treba biti ovdje, jer su je ubili Hrvati samo jer je bila moja prevoditeljica tog dana u Ahmićima. Bila je Srpkinja i dala je život zbog onoga što je radila za mene tog dana i volio bih vidjeti njeno ime na ovom spomeniku", dodao je Stewart.

Pojasnio je kako želi da parlamentarci Velike Britanije iz "prve ruke" vide šta se dešavalo u Ahmićima, da osjete tugu i bol preživjelih, ali i da vide da su život i budućnost u BiH mogući.

Nakon kratkog historijskog časa upriličen je obilazak memorijalne sobe u Ahmićima, gdje su na fotografijama prikazani zločini koje je Stewart zatekao u Ahmićima 1993. godine.