BiH
0

Više od 100 intervencija u Elektrodistribuciji Sarajevo

FENA
Zbog preopterećenja dijelova elektrodistributivne mreže u petak, te u noći između petka i subote, mobilne elektromonterske ekipe Elektroduistribucije Sarajevo intervenirale su više od 100 puta.

Budući da su angažirane sve elektromonterske ekipe, od kojih su mnoge radile i po 20 sati neprekidno, kvarovi su brzo otklanjani.

Riječ je ponajviše o zamjeni pregorenih osigurača u transformatorskim stanicama i razvodnim ormarima što je i najlakši dio posla.

Mnogo teži posao imale su elektromonterske ekipe koje su radile na otklanjanju kvarova na krovnim nosačima i stubovima u rubnim, padinskim dijelovima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, ali su i ti kvarovi uspješno otklanjani.

U više od 40 ulica tokom petka i sinoć nestajala je jedna faza što je efikasno sanirano a najviše ponovljenih kvarova prijavljeno je na području Breke te u ulicama Olovska, Radnička, Kemala Kapetanovića, Antuna Hangija, Jukićevoj, Adema Buče, Behdžeta Mutevelića, navode iz JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Na mjesta ponovljenih kvarova izlazili su inženjersko-tehnički timovi koji su iznalazili nova tehnička rješenja čijim ostvarenjem je osigurana ravnomjerna opterećenost dijelova niskonaponske mreže.

Na području Grbavice u četvrtak je, u Zagrebačkoj ulici, u trafo-stanici zamijenjen trafo od 630 kVA sa trafoom od 1000 kVA što je čini i u transformatorskoj stanici Stup 3, čime će dugoročno biti poboljšano snabdijevanje električnom energijom ovih područja.

Tokom jutarnjih sati Elektrodistribucija Sarajevo primila je sedam obavijesti o prekidima u napajanju električnom energijom što je u kratkom roku otklonjeno.

Obzirom da je u subotu došlo do djelomične normalizacije isporuke plina tokom dana zabilježeno je svega nekoliko intervencija.