BiH
0

Više od 10 miliona posjetitelja internet stranice o zločinima u BiH

FENA
Internet stranicu koja je pokrenuta 2004. godine kako bi dokumentirala najstravičnije zločine počinjene u BiH od 1992 do 1995. godine www.genocid.org posjetilo je u decembru 2007. godine tri miliona posjetitelja, a ukupan broj posjeta je veći i vjerojatno prelazi deset miliona.

Stranicu je osnovala neformalna grupa na inicijativu novinara Mehmeda Pargana i Hazima Karića, te kompjuterskog operatera Nedima Berberovića i profesora Ramiza Salkića.

I pored velikog uspjeha i ozbiljnih rezultata koje je postigla ekipa ovog nekomercijalnog portala proteklih se godina susretala s problemima održavanja i to uslijed nedostatka sredstava, a danas tu stranicu financira grupa urednika i suradnika.

Od prošle godine iza ove web stranice stoji nevladina organizacija Istina za pravdu, kojoj je također osnovni cilj dokumentiranje činjenica o počinjenom genocidu i ratnim zločinima u BiH.

Na web stranici www.genocid.org nalaze se brojni novinski članci, komentari, analize, tekstovi knjiga, filmovi, a neki od sadržaja su u dvojezičnom obliku.