BiH
0

Više od 10.000 radnika protestovalo pred zgradom Vlade FBiH

NINA/Sarajevo-X
Više od 10.000 radnika iz svih krajeva BiH okupilo se na protestnom skupu, koji je u četvrtak u 12.05 sati pred zgradom Vlade Federacije BiH organizirao Savez samostalnih sindikata BiH.

Došli su, kako kažu, jer žele natjerati Vladu da bude odgovorna prema radnicima, te da prije početka provođenja Zakona o stečaju, donese kvalitetan socijalni program za zbrinjavanje radnika. Protestnici su, naime, ponovili zahtjeve da je ponuđeni socijalni program nemoguće provesti, jer je on u suprotnosti s drugim zakonima na koje se oslanja.

«Siti smo svega osim hljeba», «Gospodo, sram vas bilo» samo su neke od poruka što su ih okupljeni uputili ministrima, ali i drugim predstavnicima vlasti u Federaciji BiH. Prema riječima Edhema Bibera, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, ovo je tek početak, a ako dođe do generalnog štrajka radnika, koji je planiran za 17. juni, može se očekivati barem pet puta više radnika.

«U BiH je najsuroviji oblik divljeg kapitalizma, sličnog onome s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Naši se članovi ponovno bore za elementarna prava, osmosatno radno vrijeme, pravo na isplatu zarađene plaće, uplate doprinosa i minimalnu zdravstvenu zaštitu», kazao je Biber, dodajući da nisu tačne tvrdnje Vlade da će bez posla ostati «samo oko 10.000 radnika». Prema procjenama sindikata, dosljednom provedbom Zakona o stečaju odmah bi bez posla ostalo 39.235 radnika.

Iako su bili pozvani, niko od ministara iz Vlade FBiH, niti zakonodavne vlasti, kao i međunarodne zajednice nije se pojavio pred protestnicima, izuzev Radovana Vignjevića, federalnog ministra za rad i socijalnu zaštitu.

Kako je kazao, Ministarstvo na čijem je čelu priprema izmjene Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, te o zapošljavanju, kojima će se omogućiti priliv sredstava koja će biti iskorištena za zbrinjavanje radnika koji ostanu bez posla u procesu stečaja.

Vignjević se ipak nije obratio radnicima, a svako spominjanje Vlade ili imena Ahmeta Hadžipašića, federalnog premijera, prosvjednici su ispratili uzvicima «lopovi, lopovi» ili «dole Vlada».