{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 10.000 radnika protestovalo pred zgradom Vlade FBiH

N
29.4.2004. u 17:05
0
0
Više od 10.000 radnika protestovalo pred zgradom Vlade FBiH
0
Više od 10.000 radnika protestovalo pred zgradom Vlade FBiH
Više od 10.000 radnika iz svih krajeva BiH okupilo se na protestnom skupu, koji je u četvrtak u 12.05 sati pred zgradom Vlade Federacije BiH organizirao Savez samostalnih sindikata BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Došli su, kako kažu, jer žele natjerati Vladu da bude odgovorna prema radnicima, te da prije početka provođenja Zakona o stečaju, donese kvalitetan socijalni program za zbrinjavanje radnika. Protestnici su, naime, ponovili zahtjeve da je ponuđeni socijalni program nemoguće provesti, jer je on u suprotnosti s drugim zakonima na koje se oslanja.

«Siti smo svega osim hljeba», «Gospodo, sram vas bilo» samo su neke od poruka što su ih okupljeni uputili ministrima, ali i drugim predstavnicima vlasti u Federaciji BiH. Prema riječima Edhema Bibera, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, ovo je tek početak, a ako dođe do generalnog štrajka radnika, koji je planiran za 17. juni, može se očekivati barem pet puta više radnika.


«U BiH je najsuroviji oblik divljeg kapitalizma, sličnog onome s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Naši se članovi ponovno bore za elementarna prava, osmosatno radno vrijeme, pravo na isplatu zarađene plaće, uplate doprinosa i minimalnu zdravstvenu zaštitu», kazao je Biber, dodajući da nisu tačne tvrdnje Vlade da će bez posla ostati «samo oko 10.000 radnika». Prema procjenama sindikata, dosljednom provedbom Zakona o stečaju odmah bi bez posla ostalo 39.235 radnika.


Iako su bili pozvani, niko od ministara iz Vlade FBiH, niti zakonodavne vlasti, kao i međunarodne zajednice nije se pojavio pred protestnicima, izuzev Radovana Vignjevića, federalnog ministra za rad i socijalnu zaštitu.


Kako je kazao, Ministarstvo na čijem je čelu priprema izmjene Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, te o zapošljavanju, kojima će se omogućiti priliv sredstava koja će biti iskorištena za zbrinjavanje radnika koji ostanu bez posla u procesu stečaja.

Vignjević se ipak nije obratio radnicima, a svako spominjanje Vlade ili imena Ahmeta Hadžipašića, federalnog premijera, prosvjednici su ispratili uzvicima «lopovi, lopovi» ili «dole Vlada».

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: