Kolateralna šteta
154

Više od 10.000 građana općine Bužim ostalo bez vode za piće

S. H.
Elektrodistribucija Bihać isključila je električnu energiju za Izvorište Musići u Bužimu sa kojeg vodu za piće koristi više od 10.000 građana ove općine.

Posebno zabrinjava da su danas ostali bez vode četiri osnovne škole, Mješovita srednja škola, Dječiji vrtić Bužim, kao i Dom zdravlja Bužim te ostale institucije u Bužimu. Ovo je već drugi put u mjesec dana da zbog neodgovornosti uprave JKP "KOMB" Bužim građani Viteškog grada Bužima ostaju bez vode.

Razlog su neplaćeni računi za električnu energiju koje uprava komunalnog preduzeća nije plaćala nekoliko mjeseci.

Građani općine Bužim smatraju da je Elektrodistribucija trebala svoja potraživanja tražiti putem nadležnog suda, a ne na ovakav način da se kažnjavaju svi građani.

Naplata dugovanja sudskim presudama pretvorila se u biznis, neograničene su mogućnosti za bogaćenje pojedinaca, koji i zbog najmanjeg dugovanja "deru" kožu hiljadama građana.

Građani se otvoreno pitaju zbog čega sva potraživanja u JKP "KOMB“ Bužim idu putem sudskih presuda osim problema oko plaćanja računa za električnu energiju.

"Potrebno je da nadležne institucije hitno reagiraju te da se odgovorni u Elektrodistribuciji BiH ukaže da je ovo velika diskriminacija i nepravda prema građanima općine Bužim, jer u nekim gradovima naše domovine određene institucije duguju i nekoliko miliona konverbitilnih maraka za račune od električne energije, ali im Elektrodistribucija ne isključuje električnu energiju na ovakav način. Također, potrebno je da nadležne institucije pokrenu krivične prijave protiv odgovornih u JKP 'KOMB' Bužim, koji su svojim neodgovornim radom doveli ovo preduzeće pred stečaj. Tražim da se odmah uključi električna energija za Izvorište Musići, a ovim putem još jednom pozivam Elektrodistribuciju Bihać da putem nadležnog suda ostavari svoja potraživanja. Građani ne mogu biti taoci nesposobnosti uprave JKP 'KOMB' Bužima", kazao je načelnik općine Bužim Mersudin Nanić.