Aktivne u politici
180

Više od 1.200 žena na javnoj tribini PDA u Banovićima

Klix.ba
Foto: PDA BiH
Uloga žene u društvu, s posebnim osvrtom na osnaživanje žene u političkom životu kroz projekat Pokreta demokratske akcije Bosne i Hercegovine (PDA BiH), bila je tema javne tribine održane u petak u organizaciji Povjereništva Asocijacije žena PDA Banovići kojoj je prisustvovalo više od 1200 žena iz ove općine, kao i delegacije asocijacija žena općina s područja Tuzlanskog kantona i članovi PDA iz izvršne i zakonodavne vlasti sa raznih nivoa.

"Ne postoje slabe žene, već samo žene koje nisu bile u situaciji ili prilici da pokažu koliko su jake. PDA BiH na čelu sa predsjednikom Kukićem zalaže se od samog osnivanja stranke da svakoj ženi pruži jednaku priliku kao i muškarcu, a to pokazuju i sve naše liste. Sve više žena priključuje se našim asocijacijama, jer im PDA pruža priliku da same kroje svoju budućnost”, naglasila je Munevera Bećarević, predsjednica Povjereništva AŽ PDA TK.

Prisutnima se obratila i Elzina Pirić, predsjednica Povjereništva Općinskog odbora PDA Banovići i poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Kada se sjetim koliko teško nam je bilo odlučiti se za sve ono što smo uradili tokom proteklih nekoliko mjeseci, kao i koliko truda i rada smo uložili u PDA, vrlo teško mi je kontrolisati emocije, naročito kada vidim koliko vas žena podržava i vjeruje u PDA. Ovaj skup zaista mi govori da smo uspjeli, da su žene uspjele, da smo dobile svoje zasluženo mjesto, a to ćemo zajedno i dokazati nakon oktobarskih izbora“ istakla je Pirić.

Mirsad Kukić, predsjednik PDA BiH, rekao je da PDA politički fenomen koji je, nažalost, nastao kao prijeka potreba, kao odgovor na dugogodišnje zanemarivanje TK, ali i svih drugih kantona.

“Neravnomjerna i nepravedna raspodjela javnih prihoda, koji godinama najvećim dijelom završavaju u Sarajevu, kao i sam tretman i nerazumijevanje nas iz drugih kantona doveo nas je do današnjeg stanja u državi. Daleko smo od EU, daleko smo od NATO-a, a to je upravo rezultat nerada i loših politika ljudi koji su svoje lične interese stavili ispred interesa države. Kao predsjednik PDA nastavit ću svoju dugogodišnju borbu za Banoviće i za TK, ali i sve druge kantone, Federaciju i državu BiH. Bosna može bolje, naš narod, naročito naše žene zaslužuju bolje, a PDA zna kako to uraditi - jake lokalne zajednice čine jaku državu BiH”, poručio je Kukić.

Prisutnima su se obratili i Redžiba Šiljić Sagdati, predsjednica AŽ PDA Banovići, kao i Senad Alić, predsjednik KO PDA TK.

Tribini je prethodilo polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.