BiH
0

Višak 2.719 djelatnika Oružanih snaga BiH

FENA
Od 10.830 profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH, 8.111 predviđeno je za raspored, a njih 2.719 ostalo je višak.

Ovo je saopćeno danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu odbrane BiH, na kojoj su se obratili v.d. ministrica Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Sifet Podžić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse general Miladin Radojčić.

V.d. ministrica Pendeš, koja će ovu funkciju obavljati dok novoimenovani ministar Selmo Cikotić ne stekne zakonske uvjete za stupanje na dužnost, kazala je da je u protekle dvije sedmice intenzivno rađeno na implementaciji zakonskih rješenja i odluka Predsjedništva BiH, te da su potpisivana rješenja s djelatnim osobama koja su prošla, kao i s onima koji su stavljeni na raspolaganje.

Pendeš očekuje da se do kraja ovog mjeseca završe aktivnosti na potpisivanju rješenja.

Ona smatra da je potrebno da Vijeće ministara BiH što prije potpiše sporazume o preuzimanju imovine i da se postigne dogovor s penzionim fondovima, jer se ne radi o beznačajnom broju osoba.

Kao poseban problem Pendeš je istaknula da još nije usvojen pravilnik o plaćama, što uzrokuje nemir na terenu zbog postojanja debalansa kao rezultat primjene entitetskih pravilnika.

Za sve ove aktivnosti Ministarstvo odbrane treba podršku drugih državnih organa, što je ovo ministarstvo i zaslužilo jer je dalo veliki doprinos prijemu BiH u NATO-ov program Partnerstvo za mir.

U vezi s raspoređivanjem djelatnih vojnih osoba pojavio se novi problem nakon što je Vlada RS-a poništila diplome na privatnim fakultetima kao što su Panevropski univerzitet Aperion iz Banje Luke i Fakultet za poslovni menadžment fakultet iz Gradiške čiji je vlasnik Ranko Bakić.

Podaci o broju djelatnika OSBiH koji su stekli diplome na ovim fakultetima stalno pristižu u Ministarstvo, a potvrđeno je da je 90 ljudi iz sistema odbrane steklo diplome na Panevropskom univerzitetu, dok se još čeka potpuni spisak imena onih koji su diplomirali na Bakićevom fakultetu.

Takvi djelatnici sada su na čekanju. Neki od njih su podnijeli tužbe protiv Bakića, dok su neki apsolventi na drugim univerzitetima. Oni nisu stavljeni na raspolaganje, ali ne mogu ni potpisati ugovor sve dok se stvar ne raščisti.

General Milojčić je naveo podatak da od 2.719 djelatnika koji su ostali višak, njih 519 ispunjavaju zakonske uvjete za penzioniranje. Daljnih 638 mogu se penzionirati prema posebnoj uredbi Vlade Federacije BiH, dok ih 1.491 ostaje kao prekobrojni .

Od civilnih osoba u službi u OSBiH, naveo je Milojčić, 925 je prošlo intervjue. Od tog broja 75 ima visoku stručnu spremu, a 850 višu i srednju. Ovaj proces je u zastoju kako bi se omogućilo državnim službenicima da apliciraju za položaje u OSBiH, kazao je Milojčić, navodeći kako je takve aplikacije podnijelo tačno 200 osoba.

General Podžić je iznio podatak da je do sada 575 podoficira prihvatilo da se spusti na čin vojnika, kojih je najveći nedostatak u OSBiH. Na kolegiju Ministarstva odbrane je zauzet stav da se ponude razne varijante i da se prilagode formacijske knjige.

Podžić se nada da će do jeseni biti gotov i novi centar za obuku vojnika u Pazariću.

  • Ovo je živ proces. Svaka kategorija i svaki čin imao je intervjue. Svaka osoba je prošla kroz tri intervjua kako bi se napravilo što manje grešaka, kazao je on.

Navedeno je da će u samom Ministarstvu odbrane raditi do 500 državnih službenika, a u implementaciji NATO-ovog Trust fonda za zbrinjavanje viška postoje problemi jer su se morali dopustiti žalbeni rokovi.

Ministrica Pendeš je kazala da će svi koji ostanu van sistema odbrane moći da se prijave za ovaj fond. Rok je 1. april.

Kada su u pitanju aktivnosti koje stoje pred BiH nakon prijema u Partnerstvo za mir, Pendeš je kazala da su jako bitni proračun i završetak posla oko personala.

BiH ima mogućnost da bira između 33 različita programa saradnje koje nudi NATO, pri čemu i BiH mora dati finansijski doprinos.

Pendeš navodi da se intenzivno sarađuje s NATO-om, tako da je podnesen prezentacijski dokument za oblasti u kojima BiH može dati doprinos. Više informacija o tome bit će dostupno nakon predstojeće posjete generala Podžića štabu NATO-a u Napulju.

U NATO-u su zainteresirani da specijalnost BiH bude uništavanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, posebno jer je bh. tim u Iraku ostvario odlične rezultate. Pendeš je najavila da bi se centar za obuku u Butmiru mogao preuzeti i ponuditi takvu vrstu obuke i drugim zemljama.