{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Virtualne vodiče" u Starom Gradu koristila 13.653 korisnika

F
28.8.2014. u 15:09
0
1
"Virtualne vodiče" u Starom Gradu koristila 13.653 korisnika
0
Virtualne vodiče, aplikacije uvećane realnosti koje pružaju prezentaciju o kulturno-historijskim spomenicima i objektima na području sarajevske općine Stari Grad, od 9. jula preuzela su 13.653 korisnika.
Po toj ideji općina Stari Grad jedinstvena je u Evropi, a razvoj aplikacije i implementacija projekta je djelo firme AD Consulting d.o.o. Sarajevo, koja je zadužena i za održavanje softvera.

Direktor firme Muhamed Ljevaković je istakao da je aplikacija dostupna na bosanskom, engleskom, njemačkom, turskom i arapskom jeziku, a da je najveći broj preuzetih aplikacija na engleskom jeziku, 43 posto.

"Virtualni vodič" mogu koristiti svi korisnici smart telefona, preuzimanjem aplikacije kojom pristupaju audio i video sadržajima koji ih informiraju o historiji objekta, znamenitosti ili mjesta gdje se nalaze.

Ovi zapisi urađeni su na osnovu starih fotografija ili snimaka od kojih neki datiraju još iz osmanskog i austro-ugarskog perioda.

Osim na objektima, kodovi se mogu preuzeti i na panou koji je od 9. augusta postavljen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kao i na panou u Info-press centru u Halačima.

Na letovima Istanbul-Sarajevo, Turkish Airlinesa dosad je podijeljeno 2.500 flyera za aplikaciju, a u ugostiteljskim objektima u Starom Gradu ukupno 3.000.

Nakon preuzimanja aplikacije, korisnicima više nije potrebna internet konekcija da bi pokrenuli aplikaciju na mjestu gdje je žele pogledati, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: