Pohvale iz EU
25

Violeta Bulc: Ostvarili smo značajne rezultate jer su interesi BiH stavljeni kao prioritet

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Evropska komesarka za transport Violeta Bulc boravi u prvoj službenoj posjeti Sarajevu, a nakon sastanka s ministrom saobraćaja i komunikacija BiH Ismirom Juskom izrazila je zadovoljstvo nakon dvije godine uspješnog zajedničkog rada.

"Uspjeli smo ostvariti značajne rezultate u saradnji sa svim političkim akterima na projektima koji su smatrani gotovo nemogućim, a danas je u toku njihova realizacija, zahvaljući političkoj mudrosti i sposobnosti ljudi da vide dalje od uskih političkih ili nacionalnih interesa i da interese BiH stave kao priroitet u svom djelovanju", rekla je Bulc.

Ona je kazala da je u proteklom periodu fokus bio na usvajanju Transportne stategije i potpisivanju dokumenta kojim je BiH postala dio Transportne zajednice. Istakla je da se značaj ogleda u tome što je realizacija tih projekata omogućila da se krene dalje konkretnijim aktivnostima, odnosno s pripremama samih projekata.

"U ovom trenutku imamo više od 600 miliona eura sredstava, odnosno investicija koje su osigurane i izdvojene za ove potrebe u BiH. Sada je pitanje spremnosti i zrelosti samih projekata i konkretne realizacije. Hoće li sredstva biti iskorištena ili ne, ja vjerujem da hoće", kazala je Bulc.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ona je dodala da je na sastanku s ministrom Juskom i delegacijom razgovarano primarno o dva najvažnija koridora, Koridoru 5C i Jadransko-jonskoj magistrali.

"Ohrabrila sam ministra da razmotre neke od lekcija i iskustava EU jer imamo 28 zemalja članica. To znači da postoji 28 različitih interesa i 28 domaćih prioriteta. Taj okvir podrazumijeva usaglašavanje zajedničkih prioriteta", dodala je komesarka Bulc.

Ona je kazala da je na današnjem sastanku razgovarano i o iskorištavanju željeznica, kako u teretnom, tako i putničkom smislu, ali i o sigurnosti putnika na cestama, odnosno smanjenju broja žrtava i putu ka tzv. Nultoj viziji do 2050. godine.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko u obraćanju novinarima je podsjetio da je više puta u intervjuima za medije govorio da ime komesarke Violete Bulc treba biti ispisano zlatnim slovima kada je riječ o transportnoj infrastrukturi.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Kada smo usvajali transportnu strategiju usvojili smo je na nivou entiteta, a ne na nivou Vijeća ministara BiH, jer se tada smatralo da je mehanizam za koordinaciju neophodan da bi se usvojila okvirna transportna strategija. Otišli smo u London bez strategije i imali rizik da u narednih godinu dana ne možemo aplicirati ni za jedan projekt. Tada sam zamolio komesarku Bulc da nam da još pet dana vremena, a ona je odmah prihvatila našu inicijativu i zahvaljujući tome danas imamo na raspolaganju 2,3 milijarde KM za Koridor 5C", podsjetio je Jusko.

On je kazao da je na današnjem sastanku otvoreno nekoliko bitnih tema, te da BiH sada tačno zna koje korake treba preduzeti i na šta se treba fokusirati.

"Razgovarali smo o Okvirnoj transportnoj strategiji, benefitima koje smo dobili, dotakli smo se i mosta Gradiška, kao i pristupnog puta mostu Svilaj, govorili smo o Unsko-sanskoj pruzi, Jadransko-jonskoj magistrali, sigurnosti u transportu i o tome kakvi su pomaci napravljeni od 2015. godine do danas i koliko smo smanjili broj fatalnih nesreća na bh. cestama", kazao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko.