BiH
0

Vinku Kondiću jednomjesečni pritvor

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora Vinku Kondiću, koji je osumnjičen za djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Kondić je kao član Kriznog štaba i načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) općine Ključ od aprila do decembra 1992. planirao, podsticao, pomagao i učestvovao u kampanji progona nesrpskog stanovništva na teritoriji te općine, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici je navedeno da je u koordiniranoj akciji vojske, milicije i drugih oružanih formacija od maja do augusta 1992., nakon što je granatirano nekoliko naselja na području općine Ključ, sve stanovništvo istjerano iz kuća, a svi vojnosposobni muškarci razdvajani od žena i djece te zatvarani u SJB i OŠ „Nikola Mačkić“, gdje su ih pripadnici vojske i milicije ispitivali i fizički i psihički zlostavljali.

Nakon toga su neki pušteni kućama, a više od 1.000 ljudi je odvedeno i zatočeno u logor na Manjači. Puštene kućama i one koji nisu bili pritvoreni proganjali su i ubijali. U selima ključke općine ubijeno je više od 300 muškaraca i žena. Preostalo stanovništvo nakon što je bilo prisiljeno da se odrekne svoje pokretne i nepokretne imovine iseljeno je na teritoriju općine Ključ.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Pritvor je određen jer Sud cijeni da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost od bijega osumnjičenog i da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke ili eventualne saučesnike.

Sud je pritvor odredio i cijeneći da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a usljed načina učinjenja ili posljedica krivičnog djela određivanje pritvora neophodno je za sigurnost.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže do 6. januara 2008. godine.