BiH
0

Vinko Martinović Štela prebačen u Italiju na služenje kazne

FENA
Vinko Martinović danas je prebačen u Italiju na služenje kazne od 18 godina zatvora za zločine počinjene protiv Bošnjaka na području Mostara od aprila 1993. do januara 1994. godine, saopćeno je iz ICTY-a.

Martinović, poznat i kao Štela, bio je zapovjednik podjedinice Kažnjeničke bojne, vojne jedinice čiji je suosnivač bio sa suoptuženikom u tom slučaju, Mladenom Naletilićem, unutar Hrvatskog vijeća obrane, navodi se u saopćenju.

Martinović je 31. marta 2003. osuđen za progone, nečovječna djela, nehumano ponašanje, nezakonito prisiljavanje na rad, svjesno nanoseći velike patnje ili tjelesne povrede, ubistva, selektivna pogubljenja, nezakonita preseljenja stanovništva i pljačke. Martinović je osuđen na 18 godina zatvora, a Naletilić je osuđen na 20 godina. Žalbeno vijeće je 3. maja 2006. potvrdilo Martinovićevu presudu, navodi se u saopćenju.

Martinović je bio odgovoran i lično umiješan u prisilno razmještanje Bošnjaka sa zapadne obale Mostara, ostavljajući tu stranu grada "potpuno očišćenu od muslimana". Bošnjaci, među kojima su bili žene, djeca i starci, bili su prisiljeni napustiti svoje domove pod prijetnjom oružja, a njihovi domovi su opljačkani. On je također hapsio bošnjačko civilno stanovništvo u Mostaru i držao ga u logoru Heliodrom. Martinović je koristio ratne zarobljenike za kopanje rovova ili prenošenje ranjenih i poginulih vojnika, kao i da služe kao živi štit na linijama fronta, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.