Tužilaštvo BiH
0

Vinko Kondić sposoban pratiti suđenje dva sata

FENA
Nakon što su vještaci medicinske struke zaključili da je Vinko Kondić sposoban pratiti suđenja "oko dva sata dnevno", Sudsko vijeće je zatražilo da Tužilaštvo BiH i odbrana iznesu „konstruktivne prijedloge“ o načinu vođenja postupka.

„Trenutno imamo objektivni problem kako voditi pretrese zbog zdravstvenog stanja Kondića. Mislim da je svima u interesu da postupak vodimo ekspeditivno“, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskim vijećem.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja i nemogućnosti da prisustvuje ročištima, početak suđenja Kondiću otkazivan je u nekoliko navrata.

Vinka Kondića Tužilaštvo BiH, zajedno sa Boškom Lukićem i Markom Adamovićem, tereti da su tokom 1992. godine učestvovali u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te zločin protiv čovječnosti i ratni zločin na području općine Ključ.

Na zahtjev Sudskog vijeća, tim vještaka medicinske struke je krajem jula 2008. godine pregledao Kondića i njegovu medicinsku dokumentaciju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te su utvrdili da je optuženi sposoban pratiti suđenje, uz određena ograničenja.

„Utvrdili smo da je Kondić sposoban svaki dan dva ili dva i po sata pratiti suđenje uz pauzu od 15 do 30 minuta ukoliko bude redovno uzimao terapiju“, kazala je Erna Mehmedika-Suljić, vještak neurolog. „Kondiću su uočeni simptomi Parkinsa što je dovelo do progresije bolesti, ali ipak za njega ne možemo reći da boluje od čiste Parkinsonove bolesti", kazala je Mehmedika-Suljić.

Nastavak suđenja je 2. septembra.