{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vinko Kondić se izjasnio da nije kriv

F
7.4.2008. u 12:12
0
0
Vinko Kondić se izjasnio da nije kriv
0
Vinko Kondić se izjasnio da nije kriv
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi Vinko Kondić izjasnio se da nije kriv za krivična djela zločin protiv čovječnosti, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na činjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.
Prema navodima u optužnici, Kondić je od juna 1991. na području općine Ključ, u svojstvu člana Izvršnog odbora općinske organizacije SDS-a u Ključu, načelnika SJB-a Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana Odbrane grada, zajedno s ostalim članovima SDS-a, vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom.

Optuženi 18. novembra 1991. preduzima aktivnosti na zaustavljanju konvoja s izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska., a policija pod njegovom komandom izvodi i hapsi vojnosposobne muškarce hrvatske nacionalnosti, njih najmanje 30.

Nakon torture u SJB Ključ, civili su transportovani u već formirani logor "Stara Gradiška".

U optužnici stoji i da je od 27. maja 1992. do kraja augusta 1992., vojska i policija vršila pretres sela i naselja u Ključu, Sanici i drugim selima naseljenim bošnjačkim stanovništvom gdje su civili nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte Osnovne škole u Sanici i Osnovne škole "Nikola Mačkić" u Ključu te bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ.

Prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1.161 muškarac u pratnji policije transportovan je u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor, jedan civil je od već zadobijenih udaraca podlegao, a još dva civila podlegla su u zatočeništvu.

U optužnici se navodi da je 10. jula 1992. vojska ušla u sela i zaseoke općine Ključ te zatečene muškarce privela u prostorije Osnovne škole u Donjim Biljanima. Dio muškaraca je potrpan u autobuse, odvezen u nepoznatom pravcu i ubijen. Tog dana ubijeno je najmanje 219 osoba, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: