BiH
2

Vinko Dumančić za Klix.ba: Bh. granica nije raj za kriminalce

Piše: F. V.
Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Vinko Dumančić u izjavi za Klix.ba odlučno je odbacio pisanje hrvatskih medija kako na hiljade automobila nekontrolirano ulazi sa teritorije Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i da je to praktično "raj za kriminalce".

Kao dobar primjer hrvatski novinari su naveli u Hercegovini poznatu ulicu Marka Marulića u Gabeli kod Čapljine koja ima status prijelaznog mjesta gdje stanovnici prelaze granicu s propusnicama i stalne kontrole nema.

Takvih je 50 mjesta duž državne granice Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, a kriminalci ih koriste za ilegalan ulazak u Evropsku unij (EU).

Dumančić tvrdi da su napisi hrvatskih medija tendenciozni te da "bh. granica nije trusna".

"To su tendenciozne priče...Gabela više nije međugranični prijelaz. To je kontrolna točka, ali ju uredno nadziru granični policajci iz BiH i Hrvatske. Oni imaju sve uvjete za nadziranje, uključujući i modernu opremu, dalekozore itd. Granica nije napuštena kako se može steći utisak iz pisanja hrvatskih medija. Točno je da postoji tih 50 točaka, ali se one nadziru. Granica se nadzire najbolje što može, a Granična policija BiH surađuje i sa drugim bh. agencijama i razmjenjuje informacije u smislu očuvanja granice'', rekao je Dumančić za Klix.ba.

Novinari "Jutarnjeg lista" uspjeli su kod Gabele nametano prijeći granicu između BiH i Hrvatske, što je u Hrvatskoj potaknulo rasprave o propusnosti granice između BiH i Hrvatske, te da li kriminalci neometano ulaze u Hrvatsku i Evropsku uniju.