BiH
0

Vilsonovo šetalište uskoro dobija nove staze za šetanje

FENA
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović potpisali su danas Sporazum o realizaciji projekta nastavka izgradnje šetnice na lijevoj obali Miljacke, u ulici Aleja lipa.

Za projekt rekonstrukcije šetnice na lijevoj obali Miljacke izdvojeno je 450.000 KM, odnosno Općina Novo Sarajevo izdvojila je 200.000 iz budžeta za 2013., a Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a 250.000 KM. Ovo je druga faza drugog dijela popločavanja Vilsonovog šetališta od Mosta Ars Aevi do Mosta "Hamdije Čemerlića".

"Mi smo prethodnih godina realizirali projekt popločavanja desne obale Miljacke, tako da je ovo sada nastavak tog projekta, kazao je načelnik Koldžo", dodavši da će završetkom ovog projekta Sarajlije dobiti potpuno novu šetnicu.

Za projekt izgradnje šetnice lijeve obala Miljacke koristit će se ista tehnička struktura za popločavanje, odnosno radi se o domaćem kamenu vulkanskog porijekla - jablanički gabro.

"Taj kamen se pokazao najkvalitetniji i otporan na vremenske uslove", kazao je Koldžo dodavši da će se ovim projektom završiti rekonstrukcija šetnice u Vilsovnom šetalištu koje će biti podjednako uređeno.

Ministar Petrović je izrazio zadovoljstvo što se nastavlja jedan ovakav veliki projekt, jer je ovo minstarstvo prije nekoliko godina i započelo rekonstrukcije šetnice Vilsonovog šetališta zajedno s Općinom Novo Sarajevo.

On je kazao da su bez obzira na tešku finansijsku situaciju u budžetu KS-a ipak izdvojena sredstva od 250.000 KM za sufinansiranje, da bi se ovaj projekt nastavio, odnosno da bi dobili u potpunosti rekonstruiranu šetnicu u Vilsonovom šetalištu.

Općinsko vijeće Novo Sarajevo bi trebalo na sutrašnjoj sjednici da usvoji budžet za 2013. godinu. Nakon usvajanja budžeta, s radovima će se početi kad dozvole vremenski uvjeti. Završetak radova se planira do jeseni. Ovim projektom bit će sanirano od 450 do 500 metara lijeve obale Miljacke.

Kako je rečeno, Općina Novo Sarajevo je ovaj projekt kandidirala i u Gradskoj upravi Grada Sarajeva tako da se očekuje da i oni Grad Sarajevo podrži ovaj projekt, jer je Vilsonovo šetalište, najveće okupljalište Sarajlija svih životnih dobi i ovaj projekt je od važnosti ne samo za Općinu Novo Sarajevom nego i za Kanton i Grad Sarajevo.