"Noćna čarolija"
1.5k

Vilsonovo šetalište u drugačijem ruhu: Novogodišnje svjetiljke osmislio tim dizajnera i inžinjera

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, brojni dijelovi Sarajeva ukrašeni su adekvatnom dekoracijom za ovo doba godine, a na Vilsonovom šetalištu primijenjeno je novo rješenje za dekorativno osvjetljenje.

Kako je navedeno u konceptu tehničkog rješenja dekorativnog osvjetljenja Vilsonovog šetališta prvi put je primijenjen inovativan pristup kreiranja prostora putem svjetla ili kreiranja noćnog scenarija, u saradnji sa specijaliziranim timom dizajnera i inžinjera.

"Koncept dekorativnog osvjetljenja tretira šetnicu kao cjelinu, uvodi scensku tematiku i dodatno naglašava postojeću hortikulturu, okolne objekte, mjesta okupljanja kao i ulaze, odnosno izlaze, iz Vilsonovog šetališta. Ideja je stvoriti magični ambijent - noćnu čaroliju u čijem scenariju učestvuju posjetioci prostora. Rješenje ima za cilj da cijelom dužinom naglasi drveće, obilježi mjesta okupljanja, naglasi arhitekturu i dopuni rekreativno - zabavnu funkciju lokaliteta", navodi se u elaboratu.

Inače, ovogodišnje ukrase za osvjetljavanje Vilsonovog šetališta isporučil je ista kompanija koja je godinama zadužena za svjetlosne dekoracije nekih od najpoznatijih objekata i ulica u New Yorku.

Elementi - grupe dekorativnog osvjetljenja u ovom slučaju su:

  • Osvjetljenje drveća

  • Kapije (ulazi u šetalište)

  • Viseće dekoracije

  • Svjetlosne skulpture

  • Augmented reality sistem

  • Smjernice za osvjetljenje objekata

Ono što se posebno ističe tokom ovogodišnje dekoracije Vilsonovog šetališta jesu viseće dekoracije kao dopuna svjetlosnom koloritu drveća, a u narednim fazama ovog projekta, viseće dekoracije trebale bi imati više različitih elemenata.

Također, učesnici projekta naglasili su kako će se ovisno o prazniku motivi visećih dekoracija mijenjati.

"Tematski motivi će se mijenjati zavisno od praznika, svečanosti ili druge prilike. Datim projektom definisan je izgled dva motiva. Ostali motivi će biti definisani u drugoj fazi", pojašnjava se.