Uoči najavljenih protesta
184

Vilićeva direkcija: Nemamo informaciju o ugroženosti Milana Tegeltije

Klix.ba
Mirsad Vilić i Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Vilić i Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH su, u odgovoru za Klix.ba, naveli kako oni nisu nadležni za osiguranje predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije, kao i da bh. policijske agencije ne raspolažu informacijama o njegovoj ugroženosti.

"Po zaprimanju zahtjeva za neposredno fizičko osiguranje Milana Tegeltije, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je istog dana zatražila od svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini hitnu dostavu konkretnih podataka i informacija o njegovoj eventualnoj ugroženosti, prilikom čega smo obaviješteni da policijske agencije u BiH ne raspolažu informacijama o ugroženosti navedene osobe", stoji u odgovoru iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, na čijem čelu se nalazi Mirsad Vilić.

Navode kako nisu ovlašteni za neposredno fizičko osiguranje predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije.

"Nadležnosti Direkcije za koordinaciju policjskih tijela BiH, a koje se odnose na osiguranje osoba koje se štite prema važećim propisima, regulisane su Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi Bosne i Hercegovine (''Službeni glasnik BiH'', br. 36/08) te Odlukom Vijeća ministara BiH o preuzimanju poslova, objekata i sredstava za rad i zaposlenih između Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (''Službeni glasnik BiH'', br. 94/10), te Direkcija nije nadležna niti ovlaštena za uspostavu neposrednog fizičkog osiguranja gospodina Tegeltije", stoji u odgovoru.

Navode kako će osiguranje protesta pred bh. pravosudnim institucijama osiguravati nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Sudska policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i ostale policijske agencije u Bosni i Hercegovini ne raspolažu operativnim informacijama da prilikom najavljenih protesta može doći do naslinih nereda", navodi se u odgovoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za Klix.ba.

Inače, povodom istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, u kojima poziva na proteste ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija zatražio je lično osiguranje te pozvao Tužilaštvo da procesuira Mektića.

Predsjednik VSTV-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova lična sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH.