BiH
5

Vilić: Nije bilo nikakvih prijetnji za sigurnost učesnika Samita premijera

Klix.ba
Mirsad Vilić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Vilić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije primila nijednu informaciju o ugrožavanju Samita premijera u Sarajevu prije početka, a niti tokom održavanja ovog skupa, rečeno je danas iz ove institucije.

"Sve policijske agencije, OSA i OS BiH su bile uključene kako bi ovaj događaj protekao sigurno i dostojanstveno. Sve je bilo na visokom nivou i pokazano je kako se policija zajedno sa OSA-om može nositi s najsloženijim sigurnosnim izazovima. Direkcija će i u narednom periodu ostvarivati saradnju i stavljati na raspolaganje svoje resurse", rekao je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Direkcija je povodom Samita formirala operacioni štab kodnog naziva Samit 2017 i agencije su sačinile svoje planove osiguranja u domenu svojih nadležnosti.

"To su veoma zahtjevne aktivnosti od osiguranja dolaska i odlaska štićenih osoba, fizičko, prometno, operativno i KDZ osiguranje trase kretanja, rezervne trase kretanja, mjesta održavanja Samita i boravka i zadržavanja štićenih osoba, antisnajperska zaštita i sve druge vrste zaštite. U ovome je učestvovalo oko 800 osoba, dva antibob tima i službeni psi za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava", rekao je Ivica Bošnjak, pomoćnik direktora Sektora za osiguranje VIP osoba i objekata Direkcije.

Sigurnosnim provjerama obuhvaćeno je 1.277 osoba koje su imale dodir s učesnicima Samita, a određen broj je bio pod operativnim nadzorom tokom održavanja skupa.

Direktor Direkcije se na kraju zahvalio svim policijskim agencijama na profesionalnoj saradnji, te građanima Kantona Sarajevo na strpljivosti zbog kratkih obustava saobraćaja.