BiH
0

Vilen: Vi morate izmijeniti ustav, mi moramo EU učiniti funkcionalnom

FENA
Delegacija Visokog finskog komiteta, koji funkcioniše kao Komitet za evropske poslove Parlamenta Finske, sastala se jutros u Sarajevu s članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Visokog finskog komiteta Jari Vilen nakon sastanka je kazao novinarima da je cilj ove posjete prikupljanje informacija u svjetlu predstojećeg predsjedavanja Finske Evropskom unijom koje počinje 1. jula.

„Mislim da će ova godina za Evropsku uniju biti godina u kojoj će se ona fokusirati na izazove koji se postavljaju pred Balkan. Austrija koja sada predsjedava će početi s radom, a mi se zaista nadamo da ćemo moći mnogo toga i dovršiti do kraja godine“, kazao je Vilen.

Drago mi je, dodao je on, što smo došli da od naših kolega saznamo kakve su mogućnosti, a posebno kakvi izazovi pred njima.

„Također smo željeli iskazati svoju podršku vašim naporima u približavanju Evropskoj uniji i standardima EU. Mislim da je jako važno ono što su nedavno ponovo ministri vanjskih poslova istaknuli, a to je da svaka zemlja u ovom regionu mora imati perspektivu i mogućnost priključenja EU“, kazao je Vilen.

Dodao je kako će sve ovisiti od kapaciteta i mogućnosti zemalja u regionu, njihovog razvoja, ali i od sposobnosti apsorpcije novih članova od postojećih članova EU.

„I jedni i drugi imamo pred sobom značajne izazove – vi morate izmijeniti ustav, mi moramo Evropsku uniju učiniti funkcionalnijom. Ovi izazovu idu ruku pod ruku jedan s drugim. Impresionirani smo vašom željom i spremnošću da istrajete na svom putu prema EU, također i političkom predanošću različlitih partija da istrajete na putu ka EU“, kazao je Vilen.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Fatima Leho je kazala da je ponuda pomoći od Visokog finskog komiteta, posebno edukacijom kadrova, ali i edukacijom članova parlamenta, što su već uradili za zemlje u okruženju, ohrabranje za nas da jedna zemlja koja je vrlo uspješno prošla ovaj put nudi pomoć parlamentu BiH u narednom periodu.

Tokom današnjeg susreta razgovarano je o temama koje opterećuju sadašnji politički, ekonomski i socijalni trenutak BiH – ustavne promjene, izbori, proces približavanja Evropskoj uniji, Pakt stabilnosti...