Nikola Špirić
0

Vila "Bosanka" je vlasništvo Srbije

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući savjeta ministara BiH Nikola Špirić u razgovoru za Nezavisne novine rekao je da pokušaj sprečavanja da RS-u bude prodata vila "Bosanka", koja je smještena u elitnom dijelu Beograda, predstavlja "smiješnu i politikantski motivisanu" inicijativu.

Špririć je prokomentarisao i zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je nedavno zatražio od Ministarstva inostranih poslova BiH da spriječi vlast RS-a da kupe vilu.

"To je politički potez koji nije u interesu BiH, ali i dokaz 'inat-politike'. Smiješno je da bilo ko iz Bosne može da utiče na odluku Srbije, kome će prodati nešto što je njeno vlasništvo. Isto tako bi bilo smiješno da neko iz Srbije utiče na odluku Bosne, kome će prodati nešto što je njeno", rekao je Špirić.

Špirić je naveo da o Komšićevoj ideji nije razgovarao sa ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem, jer se, kako ističe, namjerno držao po strani "pošto mu je sve to smiješno".

"Šta ima Bosna od toga hoćemo li kupiti taj ili neki drugi objekat za ambasadu", rekao je Špirić.

Prema podatcima Prvobranilaštva BiH, vila "Bosanka“ je vlasništvo Srbije, uprkos pričama da se radi o vlasništvu BiH.

Vilu su prije rata koristili funkcioneri Socijalističke Republike BiH i odatle i neformalni naziv "Bosanka“. Prema teritorijalnom načelu vila je sukcesijom pripala Srbiji.