Mađarski premijer
208

Viktor Orban prihvatio najviše odlikovanje RS-a povodom neustavnog praznika

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U banjalučkom Banskom dvoru, povodom neustavnog Dana RS-a, predsjednik entiteta Milorad Dodik uručit će odlikovanja pojedincima i institucijama.

Na dodjeli u Banskim dvorima prisutnima se obratio predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik koji je kazao da je pažljivo pratio aktivnosti laureata te da su to oni koji su dali važan značaj RS-u.

Među dobitnicima odlikovanja je i mađarski premijer Viktor Orban. Ipak, on neće prisustvovati današnjoj ceremoniji u Banjoj Luci.

"Predsjednik Mađarske Viktor Orban je prihvatio da dobije najviše odlikovanje Republike Srpske, to je ponos Republike i zahvalnost čovjeku koji je spreman da nas uvaži kao realnu političku činjenicu", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je dogovor da mu u februaru uruči ovo priznanje u Banjoj Luci.

Među odlikovanima su još: Nenad Kecmanović, Matija Večković, Stanimir Vukićević bivši ambasador Srbije u BiH, Danica Grujičić ministrica zdravstva Republike Srbije, Milomir Stepić, posthumno Milomir Krstić, Mlađen Cicović, Božidar Savić, Vlatko Lopatić, Aleksandar Lukšić, pjevačko društvo Jedinstvo, škola "Zmaj" Trebinje, škola Jovan Dučić iz Čajnića, Srebrenka Golić, Drago Šmitran, Mirko Pajčin, Poljoprivredna škola Banja Luka, biblioteka "Branko Čučak" Han Pijesak, radio stanica BIG radio, Sergej Jemeljanov (St. Petersburg), James George Jatras, Muzej Hercegovine Trebinje, fond za invalide, KUD "Lepa Radić", infromativna kuća Kozarski vijesnik, srpsko kulturno društvo "Boško Vujadin", Đurđevdanski festival dječije pjesme i drugi.

Dodik je podsjetio da je ovo odlikovanje prošli put dobio predsjednik Rusije Vladimir Putin, ističući da su prijatelji RS-a, koliko god da ih ima, spremni da to kažu, što se nije moglo čuti doskora.