Važno obavještenje
73

ViK: Voda u gradskom vodovodu je ispravna, lokalna mreža je potpuno odvojen sistem

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kompanija Vodovod i kanalizacija Sarajevo obavijestila je građane da je voda u cijelom sistemu javnog vodosnabdijevanja, a za koju je nadležno ovo preduzeće, u potpunosti zdravstveno ispravna, uključujući i vodu koja dolazi s Jahorinskih vrela.
Kako su naveli iz ovog preduzeća, u javnosti su se pojavile informacije da voda u pojedinim lokalnim vodovodima nije zdravstveno ispravna. Međutim, iz ViK-a su naglasili kako su lokalni vodovodi potpuno odvojeni sistemi te da nerazlikovanje pojmova izaziva zabunu kod građana.

"Molimo predstavnike nadležnih općinskih službi, Zavoda za javno zdravstvo KS i medijske kuće, da prilikom objave informacija o neispravnosti vode s lokalnih vodovoda jasno naznače razliku između lokalnog vodovoda i gradskog vodovoda", navodi se.

Također, naveli su kako su lokalni vodovodi u potpunosti odvojeni od gradske mreže vodosnabdijevanja.

"Lokalni vodovodi su potpuno odvojeni sistemi od gradskog vodovoda kojim upravlja ViK Sarajevo, međutim većini građana nije poznata terminologija u vezi sa sistemima vodosnabdijevanja, tako da svaka objava o tome da voda u lokalnom vodovodu nije zdravstveno ispravna izaziva zabunu kod velikog broja građana koji koriste vodu iz sistema gradskog vodovoda", zaključuje se u saopćenju Vodovoda i kanalizacije.

Podsjetimo, Općina Centar danas je saopćila da voda iz lokalnih vodovoda na području ove općine nije za piće.

Analiza je obavljena, između ostalog, na lokalnim vodovodima na području općine Centar: Mrkovići, Radava, Kokorevac, Muharemovići i Nahorevo.