BiH
132

ViK: Redukcije vode počinju već u 23 sata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stanje na glavnom sarajevskom izvorištu Bačevo u subotu je i dalje bez značajnijih promjena, a došlo je do zamućenja, a zbog toga i isključenja pojedinih vrela iz sistema vodosnabdijevanja.

"Još uvijek je slab dotok vode u podzemnu akumulaciju izvorišta Sarajevsko polje, što je manje oko 200 l/s (litara u sekundi). Međutim, kraška i planinska vrela su povećala svoj kapacitet otapanjem snijega, ali se sa sanitarnog aspekta stanje pogoršalo tj. pojedina vrela su se zamutila i morala su biti isključena iz sistema vodosnabdijevanja", saopćeno je iz Vodovoda i kanalizacije.

Kako kažu iz ViK-a, zbog velikih mutnoća postojeća filterska postrojenja nisu u mogućosti tretirati vrela pa je zbog toga u sistemu i iz ovog djela vodovodnog sistema manje oko 120 l/s (Filter Mošćanica i Filter Vogošća).

U sistemu vodosnabdijevanja ukupno nedostaje oko 320 l/ s. Upravo zbog ovakvog stanja KJKP VIK Sarajevo je odlučio da će privremeno pomjeriti termin noćnog obaranja pritiska u mreži na termin od 23:00 do 05:00 sati.

"Kako se nastavlja trend toplijeg vremena, u narednim danima očekujemo poboljšanje u hidrološkom smislu a samim tim i poboljšanje na svim izvorištima te normalizaciju vodosnabdijevanja", kaže se u saopćenju.