Uputili apel
32

ViK pozvao stanovnike Sarajeva da se ne rasipaju vodom

Piše: Er. M.
Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) d.o.o. Sarajevo pozvao je građane da maksimalno racionalno i štedljivo koriste vodu, bez nepotrebnih rasipanja.

Kako navode, već duži period evidentna je vrlo teška hidrološka situacija na svim izvorištima, uzrokovana dugim sušnim periodima bez padavina. Kao posljedica takve situacije nastupilo je izuzetno slabo prihranjivanje podzemlja vodama rijeke Željeznice, koja je gotovo u fazi presušivanja, došlo je do velikog smanjenja izdašnosti vrela Bosne s minimalnim proticajima rijeke Bosne koja je na granici biološkog minimuma te eksternog smanjenja izdašnosti svih izvorišta s kojih se vrši vodosnabdijevanje korisnika vodovodnog sistema kojima upravlja naše preduzeće.

"Shodno situaciji, pozivamo sve korisnike naših usluga, kako građane tako i sve privredne subjekte, institucije, opštine i sve druge relevantne subjekte na nivou Kantona Sarajevo da maksimalno racionalno i štedljivo koriste vodu, bez nepotrebnih rasipanja", piše u saopćenju za javnost.

Naglašavaju, da svi uposlenici Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, već mjesec dana, svjesni situacije, ulažu ogromne napore da održe uredno vodosnabdijevanje te da su od ove sedmice i obustavili sve radove na realizaciji Projekta detekcije curenja i smanjenja neoprihodovane vode u Kantonu Sarajevo (NRW- projekt), a koji iziskuju pražnjenje vodovodnog sistema.

"Obustava će trajati sve dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. U cilju daljnjeg smanjenja gubitaka u vodovodnom sistemu maksimalno smo intenzivirali radove na popravci svih kvarova na vodovodnom sistemu. Molimo sve privredne subjekte i organe lokalne samouprave da sve javne česme sa slobodnim isticanjem privremeno zatvore, dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. Također upućujemo zahtjev da sve autopraonice koriste min. količine vode", navode iz ViK-a.

Svim korisnicima njihovih usluga unaprijed su se zahvalili na razumijevanju te još jednom zamolili da svu vodu koriste racionalno i krajnje štedljivo.