|

ViK: Nastojat ćemo uredno vodosnabdijevati Kanton Sarajevo za dane Bajrama

ViK: Nastojat ćemo uredno vodosnabdijevati Kanton Sarajevo za dane Bajrama
468
Klix.ba
31.8.2017. u 19:10
183
komentara
468

dijeljenja
ViK: Nastojat ćemo uredno vodosnabdijevati Kanton Sarajevo za dane Bajrama
Nakon brojnih žalbi građana Kantona Sarajevo oglasili su se iz Vodovoda i kanalizacije poručivši da je stanje posljednjih dana veoma otežano, posebno na području Novog Grada i Novog Sarajeva, ali da će nastojati održati uredno vodosnabdijevanje za dane Kurban-bajrama.
Večeras će obaranje pritiska početi već u 22 sata, a iz ViK-a kažu da tim potezom žele rezervoare "što više revitalizovati i dopuniti kako bi u toku sutrašnjeg dana imali koliko-toliko uredno vodosnabdijevanje".

Dodajući da potpune stabilizacije stanja nema bez obilnijih padavina, ističu i potrebu za manjom potrošnjom vode i apeluju na sve potrošače da vodu koriste što racionalnije i da je ne rasipaju.

"Veliki sušni period i visoke temperature su smanjile izdašnost izvorišta i raspoložive količine vode svaki dan su sve manje. Ukupne nedostajuće količine vode u ovom trenutku iznose oko 65 l/s tj. 56 hiljada kubika dnevno. Situacija sa podzemnom akumulacijom vode je gora nego 2015. godine gdje smo imali prisutnu svakodnevnu redukciju vode u terminu od 12 do 15 sati. Međutim, puštanjem u rad nova tri bunara ovu situaciju smo izbjegli", istaknuto je u popodnevnom saopćenju za javnost.

Dalje navode da je pravac Mojmilo smanjen za 335 l/s te da postoji problem sa bunarima za pravac Bačevo (Konaci), gdje je jedan sasvim isključen zbog nedostatka vode i prema pravcu Bačevo imaju manje 210 l/s.

"Izvorište Mošćanica u svom punom kapacitetu isporučuje 100 l/s, a danas ona bilježi protok od 46 l/s kao i vrelo Hrasnica koje je kapaciteta 65 l/s danas ono isporučuje 20 l /s. Sve su ovo nedostajuće količine vode koje su se distribuirale prema rezervoarima u KS. S obzirom da danas VIK bilježi rekordnu potrošnju vode gdje su odlazi s pojedinih rezervoara udvostručili, stanje vodosnabdijevanja je poremećeno u nekim dijelovima grada. Upravo zbog navedenih razloga prisiljeni smo da period noćnog obaranja pritiska pomjerimo na 23 do 6 sati narednog dana", kažu iz ViK-a i kao primjer trenutnog stanja navode rezervoar Mojmilo čiji je kapacitet 20 hiljada kubika tj. nivoa vode u rezervoaru pet metara, a on u jutarnjim satima ne bude pun, već njegov nivo doseže maksimalnih tri metra.

Napominju da su radovi na više lokacija u KS na popravci kvarova intenzivirani kako bi sačuvali što više pitke vode, međutim da je i veliki broj kvarova na koje ekipe KJKP ViK ne mogu stići pa mole potrošače za razumijevanje.
Prijavi grešku


Komentari (183)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...