Rekonstrukcija
36

ViK i Općina Novi Grad nastavljaju obnovu vodovodne mreže

Klix.ba
U prostorijama općine Novi Grad Sarajevo danas je održan sastanak kome su prisustvovali Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture, Nezir Hadžić, direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, sa saradnicima. Na sastanku je potpisan Aneks sporazuma u vezi finansiranja projekta iz namjenskih sredstava vodnih naknada iz 2016. godine.

Aneksom je predviđena rekonstrukcija distributivnog cjevovoda profila DN 300, na potezu Butile – Rajlovac, dužine cca 1,5 km, distributivno dovodnog cjevovoda DN 300 na potezu Rajlovac do ulice Franje Kluza, dužine 1,6 km i rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Dobrinja.

“Raduju me ovakvi projekti, kada na opće zadovoljstvo lokalne zajednice i direktora KJKP ViK, koji ima jako velikih problema na terenu dođemo do projekata koji su nam svima od velikog značaja. Nadam se, da će biti još ovakvih projekata u budućnosti, bez obzira o kojoj se Općini radi“, rekao je Hasanspahić.

ViK je ove godine poseban fokus stavio na lokalitet Općine Novi Grad, kako bi se problemi, koji su evidentni na terenu što prije neutralizirali. Prošle godine na lokalitetu Dobrinje, uzimajući u obzir konfiguraciju terena, ViK je počeo sa stabilizacijom vodosnabdijevanja, koje građane ovog naselja muči više od desetak godina.

"Kada govorimo o općini Novi Grad, naravno da govorimo o najmnogoljudnijoj Općini ali i Općini u kojoj su najizraženije redukcije vode. Nastavljamo projekat u Rajlovcu i važno nam je, da u nastavku cjevovod u dužini od 3 km zamijenimo i stavimo u funkciju imajući u vidu ulaganje Općine u rezervoar i pumpne stanice. Na taj način ćemo vrlo brzo normalizovati vodosnabdijevanje na ovom lokalitetu.

Što se tiče Dobrinje, prvu fazu smo završili i nastupila je normalizacija vodosnabdijevanja. Istakao bih i drugu fazu, koju ćemo realizovati uz pomoć sredstava Općine Novi Grad. Vjerovatno ćemo vrlo brzo pojačati pritisak za nekih pola bara, nakon čega nastavljamo borbu za normalizaciju vodosnabdijevanja u naseljima Saraj Polje, Alipašino polje i Mojmilo. Sredstva, koja su obezbjeđena iz Budžeta Kantona Sarajevo kroz vodne naknade, planiramo utrošiti na rješavanje problema vodosnabdijevanja, na opće zadovoljstvo građana ovog lokaliteta", rekao je direktor Hadžić.

Načelnik Semir Efendić, zadovoljan je planiranim i realizovanim aktivnostima, te je izjavio:

"Ovim sporazumom stiču se preduslovi, da se uđe u proceduru javne nabavke i odabir izvođača radova za rekonstrukciju nešto više do 3 km distributivnog cjevovoda, koji ide kroz Rajlovac. Prema podacima koje ima Vodovod, radi se o dijelu mreže sa najvećim gubicima. Ovaj projekat je bitan i zbog naselja Sokolje, jer je Općina u naselju izgradila rezervoar i pumpnu stanicu a ovim cjevovodom će se vršiti napajanje tog rezervoara iz kojeg će se snabdijevati ovaj lokalitet.Ono što nas posebno čini zadovoljnim je činjenica, da je Vodovod već počeo rekonstrukciju u naselju Dobrinja, gdje se osjećaju pozitivne promjene. Nakon 10 godina, nemamo redukciju u naselju Dobrinja. Ova sredstva biće dovoljna da se u potpunosti riješi pitanje redukcija vode u najvećem naselju Dobrinja".