Sarajevo-x.com
0

Vijesti koje su obilježile 2008. godinu

Sarajevo-x.com
U godini koja je iza nas zabilježili smo mnoštvo događaja iz svih aspekata života, a one koje su, prema našim statistikama, najupečatljivije i najčitanije možete pročitati u nastavku.

Ubjedljivo najvažnija vijest u 2008. godini je ona o hapšenju ratnog zločinca Radovana Karadžića koji se skoro 13 godina skrivao pod izmišljenim imenom i sa lažnim dokumentima. Vijest koja je širom svijeta dočekana sa oduševljenjem, naš portal je objavio među prvima. Ova informacija je, uz nove fotografije nadriljekara Dragana Dabića, iza čijeg lika se Karadžić skrivao, bila najčitanija na portalu Sarajevo-x.com u 2008.

Nikoga nije ostavila ravnodušnim ni vijest da je Ismet Bajramović Ćelo pronađen mrtav, koju smo objavili 17. decembra, odmah nakon što nam je iz MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno da je u stanu na Ciglanama pronađeno tijelo ovog nekadašnjeg ratnog komandanta Vojne policije Armije BiH i jednog od ključnih pripadnika kriminalnog miljea u gradu i zemlji.

Iako mnogi tvrde da nisu ljubitelji takmičenja za izbor Pjesme Evrovizije, izuzetno veliki broj naših čitalaca zaintrigiralo je kako to zvuči pjesma "Pokušaj" koju je bh. predstavnik Elvir Laković Laka izveo na ovogodišnjoj Evroviziji u Beogradu. Numera je predstavljena početkom marta u okviru specijalnog programa na BHT-u, gdje su se Laki na sceni pridružili i prijatelji Dino i Adnan Šaran.

Među vijestima iz oblasti muzike među najčitanijim (odnosno najgledanijim) našao se i video spot Dine Merlina za pjesmu "Dabogda" koji je Sarajevo-x.com objavio zahvaljujući ekskluzivnom pravu dodijeljenom od strane PR tima ovog bh. muzičara. Odličnu posjećenost zabilježili su i snimci s koncerta koji je 19. jula Dino Merlin održao na sarajevskom stadionu Koševo, čime je započela njegova evropska i svjetska turneja pod nazivom "Ispočetka".

Vijest o iznenadnoj smrti hrvatskog pjevača Dine Dvornika u 45. godini šokirala je mnoge naše čitaoce i pokrenula polemike. Hrvatski "kralj funka" imao je mnogo fanova i u Bosni i Hercegovini te se ova vijest nalazi među pet najčitanijih u 2008.

Tragediju u Trgovačkom centru FIS u Vitezu, u kojoj je smrtno stradao zaštitar Zvonko Barbić, i okolnosti pod kojima je eksplozivna naprava bila postavljena u odjelu prehrane, pobudile su pažnju svih, pa tako i čitatelja našeg portala.

Još jedna porodična tragedija obilježila je 2008. Armin Isaković 14. juna je, u stanju neuračunljivosti, ubio svoju majku, a nalaz tima sudskih vještaka medicinske struke pokazao je da Isaković boluje od akutne paranoične shizofrenije, te da mora najmanje dvije godine u kontinuitetu provesti na liječenju, nakon čega će se odrediti njegov status.

Brutalno ubistvo 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca u sarajevskom tramvaju, te vijest o njegovoj sahrani, tužne povorke, protesti i suđenja počiniocima ovog zlodjela obilježili su početak 2008. godine.

Najava reality showa "Big Mama House" OBN televizije, koji je nedavno završen pobjedom hrvatskog repera Marina Ivanovića Stoke, također je mnogo praćen i komentarisan, a čitaoce našeg portala zanimala je i top lista najposjećenijih bh. internetskih stranica, teme iz rubrika Veze i seks, Moda i ljepota, kao i šaljiva priča o objektu fast-fooda McDonald's otvorenom u Visokom.