BiH
160

Vijenci i svijeće za poginule pripadnike HVO-a Sarajevo: Branili su domovinu BiH

Piše: El. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Delegacija Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo položila je vijence i zapalila svijeće za poginule i preminule pripadnike HVO-a Sarajevo i hrvatske brigade "Kralj Tvrtko".

"Svake godine 29. maja polažemo vijence za poginule branitelje HVO-a pa tako i danas. Ove godine je jubilarna 25. godišnjica HVO-a Sarajevo koju ćemo večeras ćemo obilježiti", rekao je Marinko Pejić, predsjednik Udruge HVO-a Sarajevo.

Istakao je da je HVO Sarajevo veoma značajna multietnična vojna organizacija osnovana u namjeri da pomogne stanovništvu i deblokadi grada te da je još uvijek 100 poginulih pripadnika HVO-a Sarajevo neidentificirano.

"U HVO-u Sarajevo bilo je najviše Hrvata, ali više od 30 posto je bilo Bošnjaka. Također je bilo i Srba i pripadnika Ostalih. I među poginulim braniteljima ima pripadnika svih naroda i mi imamo obavezu da svake godine obilježimo i odamo poštovanje braniteljima koji su svoj život dali za odbranu glavnog grada i našu domovinu BiH", rekao je Pejić.