Lagumdžija u Parizu
0

Vijek evropskih ratova obilježiti u Sarajevu

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija, učestvovao je u Parizu na dvodnevnoj konferenciji na temu "Evropska unija u izgradnji novi - izazovi i novi odgovori".

Lagumdžija je govorio kao uvodničar na temu budućnosti Evropske unije, istakavši da je za budućnost svijeta ključna izgradnja novog američko-evropskog partnerstva i oživotvorenje ideje zajedničkih društava. Naglasio je da je pitanje ubrzanog završetka proširenja EU na jugoistočnu Evropu ključno pitanje očuvanja evropskih vrijednosti.

Naveo je da je najbolji pokazatelj neopravdanosti protivljenja proširenju EU iz ekonomskih razloga činjenica da su ekonomije šest zemalja jugoistočne Evrope zajedno (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Albanija) veličine 1 posto društvenog proizvoda pet najvećih EU ekonomija zajedno (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija).

Lagumdžija je kazao da je stanje u jugoistočnoj Evropi bolje nego prije deset godina ali da nema trajne političke stabilnosti u regionu bez rješavanja ključnih pitanja u BiH koja ponovo predstavlja centar regionalne budućnosti.

  • EU i SAD trebale bi imati za cilj da 2014. godine u Sarajevu zajedno obilježe kraj vijeka ratova u Evropi prijemom u punopravno članstvo EU zemalja u kojima je rat počeo 1914. godine, kazao je, kako je saopćeno iz SDP-a, Lagumdžija u Parizu.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija i Austrije Heinza Fischera.