BiH
0

Vijeću ministara Revidirana strategija za provedbu aneksa 7.

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uskoro će Vijeću ministara dostaviti usaglašeni prijedlog Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma da bi ovaj važni dokument mogao biti ponovno dostavljen parlamentu BiH na usvajanje, saopćeno je iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

U saopćenju se navodi da je zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u julu ponovno aktuelizirao pitanje usvajanja Revidirane strategije i zaključio da od Vijeća ministara zatraži utvrđivanje novog usaglašenog prijedloga ovog dokumenta.

Na posljednjoj sjednici, Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pripremi usaglašeni tekst Revidirane strategije.

Prijedlog Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, koji je u parlamentarnu proceduru dostavljen 20. februara 2009., usvojen je u prvoj polovini maja u Zastupničkom domu, ali ovaj dokument nije dobio potrebnu entitetsku većinu u Domu naroda, na sjednici održanoj u drugoj polovini juna.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo informaciju delegacije BiH koja je učestvovala na prezentaciji Inicijalnog izvještaja BiH o provođenju odredbi Konvencije UN-a o pravima svih radnika migranata i članova njihovih porodica u BiH.

Prezentacija je održana u aprilu na sjednici Komiteta UN-a za prava radnika migranata.

Komitet je, uz pohvalu BiH da je prva zemlja u Evropi koja je ratificirala sve tri relevantne međunarodne konvencije koje se odnose na zaštitu prava migranata, sačinio i nekoliko preporuka za unapređenje zaštite prava radnika migranata i njihovih porodica u BiH. Te preporuke, Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dostavit će svim relevantnim organima vlasti u BiH, koji su obavezni o svim aktivnostima u ovoj oblasti informirati Ministarstvo.

Bosna i Hercegovina je obavezna do 1. maja 2011. godine pripremiti prvi periodični izvještaj o provođenju odredbi Konvencije UN-a o pravima svih radnika migranata i članova njihovih porodica u BiH, navodi se u saopćenju.