{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeću ministara BiH vraćen Zakon o vjerskim praznicima

S
23.11.2015. u 13:06
0
4
Vijeću ministara BiH vraćen Zakon o vjerskim praznicima
0
Vijeću ministara BiH vraćen Zakon o vjerskim praznicima
Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je Vijeću ministara BiH vratila na doradu Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH sa zahtjevom da se isprave nedostaci koje je uočio Zakonodavno-pravni sektor.
Damir Arnaut iz SBB-a smatra da Prijedlog zakona o neradnim danima Vijeću ministara BiH treba vratiti na doradu zbog toga što nisu ispoštovani raniji prijedlozi u vezi sa rješavanjem ovog pitanja.

Zamjenica predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Aleksandra Pandurević izrazila je žaljenje što u predloženi zakon nisu uvrštene sugestije zbog kojih je u prethodnom mandatu dva puta bio obaran u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"BiH je sekularna država i protiv sam toga da se 15 dana u godini zbog obilježavanja vjerskih praznika stavlja katanac na institucije", naglasila je Pandurevićeva.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković ocijenio je da predloženi zakon nema ustavni osnov jer je to nadležnost entiteta i distrikta Brčko.

Novaković je dodao da bi naziv predloženog zakona trebalo preformulisati u prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u institucijama BiH.

Na prijedlog vjerskih zajednica Vijeće ministara BiH utvrdio je u septembru Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, prema kojem bi zaposleni u institucijama BiH godišnje imali po pet plaćenih dana za obilježavanje vjerskih praznika.

Za muslimane su predviđena po dva dana za Ramazanski i Kurban-bajram, te jedan dan po izboru vjernika povodom Nove hidžretske godine ili rođenja poslanika Muhameda.

Za pravoslavne vjernike neradni dani bili bi Božić, Sveti arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i Vaskrs, a za katolike Bogojavljenje, Tijelovo, Velika Gospa, Svi sveti i Božić.

Neradni dani za pripadnike judaističke vjere su u vrijeme praznika Sukot, Šavuot, Pasha, Roš Hašana /Nova godina/ i Jom Kipur /Dan pomirenja/, dok je za pripadnike ostalih vjera u BiH definisano da imaju pravo na pet plaćenih dana u godini za potrebe obilježavanja vjerskih praznika.

Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, na predloženom je dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: