Obrazložio odluku
267

Vijećnik DF-a o podršci SDA u Novom Gradu: Nisam kupljen i nisu mi nudili ništa

B. R.
Mirza Memišević obrazložio zašto je podržao SDA (Foto: Facebook Mirza Memišević)
Mirza Memišević obrazložio zašto je podržao SDA (Foto: Facebook Mirza Memišević)
Vijećnik Demokratske fronte (DF) u Općinskom vijeću Novog Grada Sarajevo Mirza Memišević je obrazložio zašto je dio vijećničke većine predvođene Strankom demokratske akcije (SDA), a ne one u kojoj bi bila Četvorka.
Obrazloženje je objavio na Facebooku.

"SDA i Semir Efendić (op. a. reizabrani načelnik Novog Grada Sarajevo) nisu moj izbor, nego izbor građana! Zašto sa SDA, ne s Narodom i pravdom (op. a. koja je dio Četvorke). Ukratko i pojednostavljeno, jer je za načelnika pobijedio Efendić, a ne Adnan Delić (op. a. kandidat Četvorke za načelnika)", napisao je Memišević.

Prema njegovim riječima, ideja da većina u vijeću bude suprotstavljena Efendiću nije imala smisla. Kao primjer za to je naveo gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i načelnika Lukavca Edina Delića.

"Taj besmisao je pokazala i SDA koja je u jednom mandatu u Novom Gradu imala većinu u vijeću, a Damir Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) radio i bez njih", dodao je.

Smatra da Efendiću treba pružiti priliku jer su mu to omogućili građani, a ne vijeće. Za njega je istakao da nije savršen i da kritika neće izostati.

"Moja kritika i borba neće utihnuti, nisam kupljen, jer nisam na prodaju. To znaju oni koji su nudili radna mjesta, upravne i nadzorne odbore, ugovore o djelu u kantonalnim ministarstvima. Iako to ne ide uz imidž SDA, oni nisu nudili ništa od ovoga, ni pare ni apartmane. Sada je vrijeme za malo sarkazma i ironije, ali bez zlobe koju su pokazali politički mentori 'objektivnih medija' nastalih u kabinetima ministara ili se finansiraju na sličan način: možda se SDA stvarno pročistila?! Nije, naravno. Ali politika je ozbiljan posao i zahtijeva mogo odricanja i spremnosti na kompromis", poručio je.

Memišević, koji je izabran za jednog od zamjenika predsjedavajućeg vijeća, osvrnuo se na izbor Tajiba Delalića iz SDA za predsjedavajućeg.

"Pri izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća imao sam ogromnu dilemu. To je čovjek koji me u prethodnom mandatu brutalno uvrijedio i u početku pregovora sam se zarekao da ga neću podržati. Ipak, promijenio sam odluku kako ne bih komplikovao situaciju. Poručio sam mu preko zajedničkog prijatelja da neću tolerisati slične ispade i nadam se da me neće dovesti u situaciju da reagujem na njegove neumjerene izjave ili ne daj Bože uvrede", zaključio je.

Podsjećamo, za novo vijećničko rukovodstvo Novog Grada glasali su vijećnici SDA, DF-a, Unije socijaldemokrata (USD), Saveza za bolju budućnost (SBB), BOSS i samostalni vijećnici Mehmed Karkelja i Enisa Spahić koja je izabrana kao kandidatkinja Naše stranke (NS), a zatim je napustila ovu stranku. Njen glas je bio ključan za konstituisanje nove vijećničke većine.

Karkelja je za vijećnika izabran kao kandidat Platforme za progres (PzP), a onda je napustio ovu stranku. U međuvremenu, danas je SBB isključio iz članstva Cviku zbog odluke da bude dio vijećničke većine predvođene SDA.

Za Četvorku - NiP, SDP, NS i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) je sporan način izbora predsjedavajućeg vijeća.