Razvojni projekat
141

Vijećnik Ajdin Tinjak inicirao gradnju žičare u Konjicu

Piše: R. D.
Javna rasprava o budžetu Općine Konjic za narednu godinu sadrži i amandman SBB-ovog vijećnika Ajdina Tinjaka koji se odnosi na realizaciju ideje gradnju Konjičke žičare.

Tinjak za Klix.ba kaže kako je na 12. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Konjic koja je održana 30. oktobra ove godine, uputio prijedlog da se u Nacrt budžeta za 2019. godinu uvrsti nova stavka "Konjička žičara - izrada studije izvodivosti".

"Nakon upućivanja prijedloga, koji je dobio ogromnu podršku javnosti u Konjicu, održao sam sastanak sa rukovodstvom Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" na kojem je bilo riječi o mogućnostima realizacije prijedloga. Idejno sam predložio da bi Prenj bio najbolje rješenje jer nudi puno mogućnosti, ali sam u Prvom koraku dobio informaciju da bi se mogla oranizirati prezentacija s firmom koja ima ideje za žičaru do Zlatara", kazao je.

Dodaje da je u inicijativi tražio da se uvrste sredstva za studiju izvodivosti koja bi ponudila najbolje rješenje, tako da je i ovaj prijedlog za Zlatar dobro došao.

"Posebno me raduje da su i načelnik Općine Konjic i općinske službe koje bi bile uključene u samu realizaciju zainteresirane za priču o Konjičkoj žičari te duboko vjerujem da neće biti opstrukcija i da će se tražiti najbolja rješenja. Do usvajanja Budžeta za 2019. kao općinski vijećnik imam u planu obaviti razgovor i sa načelnikom i nadležnim općinskim službama, te sa predstavnicima političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću, kako bi se razmotrile sve mogućnosti oko dugoročnog planiranja izgradnje "Konjičke žičare", izjavio je Tinjak.

Predviđena sredstva za studiju izvodljivosti su 120 hiljada KM, koliko je koštala izrada sličnog dokumenta za Trebevićku žičaru. Oko ove inicijative održan je i sastanak na kojem su prisustovali načelnik Konjica Emir Bubalo, predstavnici Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" i firme BN Pro d.o.o. iz Sarajeva.