Vrijednost oko 90.000 KM
582

Vijećnici u Novom Sarajevu glasali za raskid ugovora o najmu vozila za načelnika Tanovića

V. K.
Vijećnik Arslan Dučić pokrenuo inicijativu o raskidu ugovora (Foto: Facebook)
Vijećnik Arslan Dučić pokrenuo inicijativu o raskidu ugovora (Foto: Facebook)
Općinsko vijeće Novo Sarajevo glasalo je na današnjoj sjednici za raskid ugovora o najmu električnog automobila za potrebe Općine što je pitanje koje je u posljednjih nekoliko sedmica izazivalo velike kontroverze.
Naime, krajem maja, općinski vijećnik Arslan Dučić objavio je dokumente u kojima se navodi kako je općinski načelnik Hasan Tanović iznajmio električni automobil vrijednosti skoro 90.000 KM.

"S izabranim ponuđačem potpisan je Okvirni sporazum na period od četiri godine u iznosu od 88.968,67 KM", navodi se u dokumentu.

Nakon toga, oglasio se i načelnik ove sarajevske općine Hasan Tanović te je poručio kako ugovor o iznajmljivanju automobila ne predviđa vlasništvo nad vozilom već samo korištenje.

"Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vanrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM. Korištenjem ovih vozila smanjenju se emisije štetnih gasova i čestica u zraku, što je, pored uštede, na kraju i suština njegovog korištenja", kazao je Tanović.

Ipak, čini se kako je spor između načelnika i općinskih vijećnika konačno riješen tako što je Vijeće glasalo za raskid ovog ugovora.

"Naređeno je raskidanje ugovora o najmu električnog automobila, koje je trebalo koštati naše građane 90.000 KM. Vijeće je glasalo za", rekao je vijećnik Dučić te je poručio kako je ova odluka velika pobjeda naroda.