Sjednica trajala 13 sati
56

Vijećnici u Novom Sarajevu do četiri jutros birali novo rukovodstvo, bivši predsjedavajući završio u hitnoj

N. V.
Sinoć kasno je održana hitna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Sjednica je trajala do ranih jutarnjih sati, a bivši predsjedavajući Vijeća je čak završio u Hitnoj pomoći.

U petak, 9. juna ove godine održana je 17. Hitna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na kojoj je razmatrano šest tačaka dnevnog reda. Sjednica je počela u 15 sati popodne, tek u ponoć je usvojen dnevni red, a novo rukovodstvo je izabrano u 4 ujutru.

Iz Općine Novo Sarajevo su saopćili da su vijećnici nakon duže rasprave u ponoć usvojili dnevni red, a potom i Odluku o izboru Komisije, koja rukovodi glasanjem i utvrđuje rezultate glasanja za izbor funkcionera Vijeća.

Nezavisni vijećnik Srđan Srdić je za Klix.ba ispričao kako je izgledala ta "duža rasprava", odnosno opstrukcije u radu Vijeća.

"Pojedini vijećnici su dugo pravili probleme, tražili pauze, konstantno kršili poslovnik i Statut. Bili su blokirani procesi rada, a mi smo bili taoci većine. Prema mom mišljenju je za to najviše kriv bivši predsjedavajući (Robert Pleše) koji nije dobro radio svoj posao za koji je plaćen", rekao je Srdić.

Odluka o razrješenju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo Roberta Pleše (Naša stranka) usvojena je uz podršku 16 glasova, koliko je minimalno potrebno za usvajanje odluke. Srdić ističe da dvoje vijećnika Naše stranke nije došlo na sjednicu, očigledno naslućujući smjenu Pleše.

Sjednica koja je trajala 13 sati je teško pala Plešeu. Osim što je smijenjen za rukovodeće pozicije, pozlilo mu je te je otišao u Hitnu.

Novo povjerenje Općinskog vijeća dato je vijećnici Danijeli Šahat koja je od nedavno bivša članica NiP-a, a na funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Novo Sarajevo dolazi kao samostalni vijećnik.

Na hitnoj sjednici Vijeća usvojena je i Odluka o razrješenju dužnosti Zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo – Džake Nijaza, a za novog Zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća imenovan je Cernica Elvedin.

Pred kraj Sjednice Vijeća u 03:40 sati poslije ponoći usvojena je i Odluka o raspisivanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području općine Novo Sarajevo.

Inače, kako navodi Srdić, većina koja je ušla u Vijeće u prethodnih godinu i po ima međusobnih problema. Nedavno je Narod i pravda javno kazala da ne podržava rad načelnika Hasana Tanovića koji je na tu poziciju došao kao njihov prijedlog. Od tada je Tanović bliži SDP-u.

On je inače pomno pratio sinoćnju napetu sjednicu te iz svog ugla objasnio šta se događalo.

"Prije svega, želeći da izmanipulišu građane kao i bezbroj puta do sada općinski vijećnici NIP Novo Sarajevo su počeli da plasiraju spinove kako se u Novom Sarajevu okupila 'nova većina' te kako iza neke 'nove' koalicije stoji SDA, što ni u kom slučaju nije istina obzirom da niti jedna opoziciona stranka niti klub nisu iskazali želju za tim, niti su, prema mojim saznanjima, donošenje ovakvih odluka, bilo čime međusobno 'uslovili'. Naprotiv", rekao je on.

Načelnik Tanović je poručio da iza ove smjene ne stoje nikakve političke opcije nego nezadovoljni vijećnici koji smatraju da rukovodstvo nije dobro radilo svoj posao.

"Iza svega što se dogodilo na prethodnoj sjednici ne stoji niti jedna stranka, a posebno ne rukovodstvo ili bilo ko iz SDP-a. Iza svega stoje nezadovoljni vijećnici koji su u konačnici, zbog političke “torture” i nekorektnosti smijenili neefikasne rukovodioce OV", zaključak je Tanovića.