Borba za rijeku
1.1k

Vijećnici u Konjicu izglasali obustavu izgradnje mini hidroelektrana na Neretvici

M. N.
Vijećnici Općinskog vijeća Konjic naredili su obustavu radova na izgradnji 15 mini hidroelektrana na rijeci Neretvici do održavanja tematske sjednice na kojoj će biti donesena odluka o ovom slučaju.
Vijećnici su sa 24 glasa za naložili da se u roku od 20 dana zakaže tematska sjednica na kojoj će se raspravljati o temi "Problematika izgradnje MHE na rijeci Neretvici" te da se pripreme sve informacije o dosadašnjim aktivnostima na izgradnji istih.

Tematskoj sjednici će moći prisustvovati sve zainteresovane strane, među kojima su i mještani i aktivisti koji su digli svoj glas protiv izgradnje MHE tvrdeći da će one uništiti floru i faunu kojima je Neretvica dom. Tu su i endemske vrste koje će, kako kažu, ovim radovima biti ugrožene.

Do održavanja tematske sjednice izvršit će se konstituisanje Vijeća mjesnih zajednica i izbor predsjednika MZ-a kako bi se mogli očitovati u vezi s izgradnjom MHE.

Mještani koji žive u dolini ove rijeke te brojni aktivisti za zaštitu okoliša organizovali su proteste, potpisivanje peticije te su angažovali advokatski tim. Obratili su se i UNESCO-u tražeći pomoć u zaštiti prirode, ali i endemskih vrsta poput potočne pastrmke i riječnog raka koji tu žive.

"Zbog ličnih interesa nekoliko pojedinaca napravljen je plan za iscrpljivanje i uništenje ove rijeke, s namjerom da se izgradi nekoliko hidroelektrana. Ukoliko se to dogodi, kao posljedicu toga imat ćemo uništenje cijele flore i faune u općini Konjic i šire, dok lokalno stanovništvo kao rezultat svega toga više neće imati preduvjete za život kao što to danas imaju", napisali su u pismu.

Dodali su kako institucije BiH ne čine ništa da ih podrže u njihovoj borbi za očuvanje ovog bisera te da se nadaju da će im UNESCO pružiti podršku.

Protesti koji su trebali biti održani u četvrtak, 27. februara, otkazani su kako se ne bi vršio pritisak na vijećnike koji su taj dan zasjedali.