Sarajevo
0

Vijećnici SDA: Anarhija u općinskom vijeću Novi Grad

FENA
Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Novi Grad u Sarajevu tvrdi da se od 17. februara, kada je održana pa prekinuta vanredna sjednica tog vijeća, dešava anarhija u općinskim strukturama.

Općinsko vijeća od tada ne funkcionira u svom kapacitetu, održava nelegalne sjednice i donosi iste takve odluke, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji članova Kluba vijećnika SDA.

U februaru je došlo do nelagalne smjene članova Oćinskog vijeća i imenovanja vršioca dužnosti načelnika općine nakon što je dosadašnji načelnik Damir Hadžić imenovan na novu dužnost, ustvrdio je Ramiz Duraković, predsjedavajući Kluba vijećnika SDA.

Na sjednici Vijeća 29. februara donijeto je niz problematičnih odluka, dodao je. Desila se smjena gotovo svih radnih tijela Općinskog vijeća te iz njih eliminirani SDA članovi.

Duraković je u tom smislu posebno naglasio Komisiju za stambena pitanja, koja je po njegovim tvrdnjama imala dobre rezultate u zadnje tri godine djelovanja, ali su njene odluke stavljene van snage i smijenjeni vijećnici SDA.

Na sjednici od 29. februara, što je veoma neoubičajno, bila su 24 predmeta iz imovinskopravnog sektora te aktuelizirano 14 predmeta još iz 1990. godine, kazao je Duraković. To je neuobičajno tim više što se na sjednicama najčešće razmatraju četiri do pet predmeta vezanih za ovu problematiku.

Duraković tvrdi i da je očitovanje Općinskog vijeća o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika manipulacija s jasnim ciljem - da se po svaku cijenu izbjegne demokratski način izbora prvog čovjeka najmnogoljudnije općine u Sarajevu.

Izbor treba da bude izvršen na demokratski način do narednih redovnih izbora, kako su propisali Centralna izborna komisija i Izborni zakon BiH, naglašava Ramiz Duraković.

Kandidat SDA za općinskog načelnika bit će, po njegovim riječima Safet Kešo.