Održana sjednica
0

Vijećnici Općine Ilidža uputili primjedbe i sugestija za Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi

M. N.
Općinsko vijeće Općine Ilidža održalo je danas 30. sjednicu sa zasutpnicima ove općine u Skupštini KS i predstavnicima Ministarstva pravde o Nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi koji je Skupština utvrdila 24. jula ove godine i otvorila javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Polazeći od činjenice da je riječ o Zakonu kojim se uređuju pitanja organizovanja i ostvarivanja lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo u skladu sa Ustavom, zakonom i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, Kolegij Općinskog vijeća je na sjednici donio zaključak da se održi posebna sjednica Općinskog vijeća Ilidža sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Primjedbe, mišljenja i sugestije na Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi" .

Vijećnici su iznijeli svoje primjedbe, mišljenja i sugestije.

"Općina Ilidža kao jedna od lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo putem održavanje ovakve sjednice Općinskog vijeća želi da bude aktivni sudionik u donošenju najkvalitetnijih zakonskih rješenja kada je u pitanju funkcionisanje lokalne samouprave", kazali su iz ove Općine.

Zlatko Pilavac, član Komisije za izradu i usaglašavanje ovog Zakona u ime Općine Ilidža upoznao je vijećnike sa mišljenjem i primjedbama Općine ističući posebno član 11. Nacrta, koji ograničava pravo općinama koje nisu u sastavu Grada da samostalno upravljaju i unapređuju komunalne djelatnosti u oblastima održavanja javnih površina, prikupljanja i odvoženja čvrstog otpada i održavanja javne čistoće.

"Moram naglasiti da je Vlada usvojila tekst nacrt zakona koji nije do kraja komisijski usaglašen. Nisu komisijski usaglašene odredbe koje se odnose na razgraničenje nadležnosti u oblasti komunalnih djelatnosti i nadležnosti Općinskog načelnika i Općinskog vijeća. Svjedoci smo nefukcionalnosti pružanja navedenih komunalnih usluga koje su centralizirane u kantonalnim javnim preduzećima. Navedenim ustavnim odredbama propisano je da Općine koje nisu u sastavu Grada i Grad zajednički upravljaju, finansiraju i unapređuju djelatnosti i objekte nedjeljive komunalne infrastrukture, i to: vodosnadbijevanje, odvođenje i prerada otpadnih voda,održavanje javne čistoće, prikupljanje i odvoz čvrstog otpada,snadbijevanje prirodnim gasom,grijanje iorganizovanje i unapređenje gradskog javnog prevoza", rekao je Pilavac.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić smatra da predloženi oblik o organizacionog nametanja nadležnosti u nacrtu Zakona, ne samo da nije dobro rješenje za općinu već će dalje unazaditi stanje u oblasti navedenih komunalnih djelatnosti

"Javna preduzeća koja održavaju javne površine i čistoću na javnim površinama, zbog nemogućnosti iznalaženja organizacionih rješenja, nisu pružala, niti će moći pružati građanima adekvatnu komunalnu uslugu. S obzirom da predloženi oblik organizacionog nametanja nadležnosti ne dozvoljava općinama da samostalno upravljaju pojedinim javnim poslovima u interesu lokalnog stanovništva i što u praksi predloženo rješenje neće donijeti pozitivne rezultate niti promijeniti postojeće stanje u ovoj oblasti, mišljenja smo da ne treba prihvatiti predloženo zakonsko rješenje u ovom segmentu. Stava smo da se općine trebaju pitati o modalitetima propisivanja općinske nadležnosti te da kantonalne vlasti u predloženom zakonskom tekstu trebaju uvažavati prijedloge općina", istakao je načelnik Memić.

Zbog ograničavanja izvornih ovlasti općina koje nisu u sastavu Grada, neusklađenosti sa odredbama člana Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i zbog činjenice da se predmetne komunalne djelatnosti ne mogu apriori dovesti u kontekst nedjeljive komunalne infrastrukture, Općina Ilidža stava je da javne poslove trebaju vršiti prije svega vlasti koje su najbliže građanima.

"Prilikom prenošenja odgovornosti na neku drugu vlast, vodit će se računa o obimu i prirodi posla, kao i o zahtjevima efikasnosti i ekonomičnosti. Općinsko vijeće Ilidža ističe da se usvajanje Zakona o lokalnoj samoupravi treba uskladiti sa fazama izmjene Ustava Kantona Sarajevo i donošenja Zakona o pripadnosti javnih prihoda, te da se u oblasti komunalne infrastrukture, održavanje javnih parking prostora, javnih garaža, održavanje javnih površina, održavanje čistoće na javnim površinama, prikupljanje i odvoz komunalnog otpada ne treba dijeliti sa Gradom i drugim općinama, tako da općina Ilidža ne može prihvatiti predloženi nacrt Zakona obzirom da postojeći oblik obavljanja spornih komunalnih djelatnosti u centraliziranom obliku do sada nije dao adekvatne rezultate niti može ispuniti očekivanja građana", kazali su u saopćenju.

Na sjednici Vijeća Općine Ilidža jednoglasno je donesena odluka da se ovlašćuje Kolegij vijeća da prikupi sve primjedbe i sugestije i mišljernja, te ih uputi prema nosiocu izrade Zakona.