Podnesene i prijave
89

Vijećnici NiP-a Novo Sarajevo optužuju SDP da je izdao principe Trojke

A. Ku.
Foto: Screenshot/Općina Novo Sarajevo
Foto: Screenshot/Općina Novo Sarajevo
U Općinskom vijeću Novo Sarajevo sukob između NiP-a i Naše stranke na jednoj i SDP-a, SDA i nezavisnih vijećnika na drugoj strani sve je izraženiji. Mnogo puta su sjednice ovog Općinskog vijeća prekidane zbog nemogućnosti da se uspostavi kvorum za njihov nastavak nakon pauze.

Vijećnici NiP-a u OV Novo Sarajevo oglasili su se saopćenjem za javnost te su optužili kolege u vijeću SDP Novo Sarajevo da krše zakonske procedure kako bi se dodvorili načelniku Općine Novo Sarajevo Hasanu Tanoviću.

Naveli su i da je Tanović davno ostao bez podrške NiP-a zbog nastavka negativne prakse koju je SDA utemeljila u Općinu.

"Sada s ponosom možemo reći da je Narod i pravda, uz Našu stranku, ostala na putu onoga što je narod tražio 2020. godine od Trojke u Novom Sarajevu, a to su promjene. Dugo smo bili strpljivi prema kolegama iz SDP-a Novo Sarajevo, jer su naš koalicioni partner, a Trojka je za nas jedini način da spriječimo povratak na vlast, svih onih, koji su nas vodili do 2018. godine", naveli su iz NiP-a Novo Sarajevo.

Kažu da zbog interesa javnosti moraju iznijeti niz neprihvatljivih poteza načelnika Tanovića i njegove nove većine u Općinskom vijeću Novo Sarajevo na čelu sa SDP-om i SDA.

"Ostali članovi načelnikove koalicije su samo 'dizači ruku' za načelnika: Platforma za progres, Narodni evropski savez, nezavisni vijećnici Srdić, Halać, Selmanović, Zeković, Hadžimahmutović, Bejić, Šahat", navode iz NiP-a.

Tvrde da se na posljednjoj sjednici OV-a desio niz kršenja Poslovnika te da je novi nacrt budžeta bio vodeći motiv.

"Osnovne karakteristike načina djelovanja i dio problema prouzrokovanih istim, a koji je oslikan u tom nacrtu budžeta, izdvajamo u nastavku: nenamjensko trošenje budžeta, izdvajanje ogromnih sredstava za nepotrebne projekte, osnivanje novih, nepotrebnih komisija radi nagrađivanja stranačkih kadrova i kolokvijalno rečeno 'kupovine ruku', povećanje maksimalnog broja članova postojećih radnih tijela, trošenje javnog novca na neproduktivne aktivnosti, ponovne nabavke vozila od preko 100.000 KM i rasipnički odnos na stavci 'Reprezentacija za Kabinet načelnika'", ističu iz NiP-a.

Kazali su i da su podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjedavajuće OV Novo Sarajevo Danijele Šahat

"Prijava je podnesena zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, a na štetu budžeta Opštine Novo Sarajevo i njenih građana. Narod i pravda Novo Sarajevo će tražiti odgovornost od onih koji planiraju da troše javni novac na način koji nije u interesu građana", tvrde iz NiP-a Novo Sarajevo.

Podsjetimo, do raskola unutar stranaka Trojke je došlo i u sarajevskoj Općini Centar, a upravo je NiP inicirao provođenje referenduma za smjenu načelnika Srđana Mandića (NS).