Zenica
0

Vijećnici koji ne koriste gradsko grijanje povećali cijene

ZEDA
Zeničko udruženje "Eco forum" zatražilo da se Općinsko vijeće Zenice preispita svoju odluku o značajnom povećanju cijene grijanja od 15. juna.

"Eko forumaši" traže od vijećnika da vrate cijenu grijanja iz prošle sezone i da se javno objavi informacija koliko vijećnika, koji su glasali za povećanje cijene grijanja, uopšte ne koristi usluge JP Grijanje, jer prema nekim informacijama većina vijećnika dolazi iz područja koja ne koriste usluge gradskog grijanja.

"Ekolozi" smatraju da ova odluka nije opravdana i da se treba povući prije početka grijne sezone, jer će ta odluka za posljedicu imati enormno povećanje aerozagađenja.

Povećane cijene grijanja uslovile su da veliki broj građana se već odlučio da prestane koristiti gradsko grijanje tako da će Zenica ove zime imati daleko veći broj domaćinstava koja će se zagrijavati loženjem uglja, što će sa stalnim "zagađivačima" Koksarom, Visokom peći i Aglomeracijom ove zime dovesti do ekstremno visokih koncentracija sumpordioksida. Sve ovo će uzrokovati da će Zeničani, uz veće cijene struje i grijanja, biti izloženi troškovima liječenja respiratornih oboljenja, poslodavci troškovima bolovanja, a priroda kiselim sumporastim kišama.

"Eko forum" zbog toga zahtijeva od Javnog preduzeća Grijanje da prezentiraju informaciju o broju domaćinstava koja su prestala koristiti njihove usluge tokom posljednjih pet grijnih sezona, i da, kao što je to učinio zenički Vodovod, otpišu sva zastarjela potraživanja koja se ne mogu se naplatiti ni sudskim putem.