BiH
0

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva o prijenosu osnivačkih prava Historijskog muzeja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva će danas na sjednici razmatrati Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na tekst Sporazuma o prijenosu osnivačkih prava Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Grad Sarajevo.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je u saradnji sa svim zainteresovanim javno-pravnim subjektima pripremilo prijedlog sistemskog i cjelovitog rješenja za ustanove kulture od općeg značaja za BiH, a po iskazanom interesu Grada Sarajeva, sačinjen je i predmetni Nacrt Sporazuma, kojim će se uz odgovarajuće korekcije, odnosno precizno definisanje svih odredbi, u skladu sa važećim zakonskim propisima, prenijeti osnivačka prava i obaveze Historijskog muzeja BiH na Grad Sarajevo.

Sredstva za realizaciju prenesenih osnivačkih prava i obaveza Historijskog muzeja BiH bit će planirana u budžetu Grada za 2017. godinu.

Vijećnici će također raspravljati i o Prijedlou odluke o postavljanju spomen ploče šehidima i poginulim borcima Specijalne jedinice "Zagreb".

Finansiranje postavljanja spomen obilježja izvršit će podnosilac inicijative, a izradu ploče Grad Sarajevo u vrijednosti od 2.000 KM.

Na dnevnom redu je i Informacija o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva od 1. januara do 30. juna, o stanju komunalne infrastrukture u gradu Sarajevu te Informacija o stanju i održavanju cesta na području grada Sarajeva.