Zajedno smo jači
1.6k

Vijećnica u ljubičastoj boji za oboljele od Kronove bolesti

Klix.ba
Jedna od najprepoznatljivijih zgrada u Sarajevu, Vijećnica, večeras je bila obojena u ljubičasto u znak podrške oboljelima od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa u BiH.

Kako je danas rečeno iz udruženja koje okuplja ove ljude, broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a posebno zabrinjava što raste broj oboljele djece.

U povodu Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva (IBD) s parolom "Zajedno smo jači" organizovan je i performans pred sjedištem Vlade Kantona Sarajevo.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Od ovih bolesti, koje se nazivaju i studentskim bolestima jer najčešće obolijevaju mladi, u Bosni i Hercegovini boluje 1.600 osoba od kojih je 150 djece uzrasta do 15 godina.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Problem kod ovih bolesti je taj što je nekada potrebno i do pet godina od pojave prvih simptoma da se bolest dijagnosticira. Oboljeli u regiji i svijetu imaju prava jer su, kada se bolest aktivira, nemoćni da rade, trpe bolove i imaju druge probleme, zbog čega moraju odsustvovati s posla i nastave. Za opravdanja se snalaze, jer to nije sistemski riješeno u BiH, poručuju iz Udruženja.