{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijećnica u ljubičastoj boji za oboljele od Kronove bolesti

19.5.2017. u 22:18
1.580
21
Vijećnica u ljubičastoj boji za oboljele od Kronove bolesti
1.580
Vijećnica u ljubičastoj boji za oboljele od Kronove bolesti
Jedna od najprepoznatljivijih zgrada u Sarajevu, Vijećnica, večeras je bila obojena u ljubičasto u znak podrške oboljelima od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa u BiH.
Kako je danas rečeno iz udruženja koje okuplja ove ljude, broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a posebno zabrinjava što raste broj oboljele djece.

U povodu Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva (IBD) s parolom "Zajedno smo jači" organizovan je i performans pred sjedištem Vlade Kantona Sarajevo.Od ovih bolesti, koje se nazivaju i studentskim bolestima jer najčešće obolijevaju mladi, u Bosni i Hercegovini boluje 1.600 osoba od kojih je 150 djece uzrasta do 15 godina.Problem kod ovih bolesti je taj što je nekada potrebno i do pet godina od pojave prvih simptoma da se bolest dijagnosticira. Oboljeli u regiji i svijetu imaju prava jer su, kada se bolest aktivira, nemoćni da rade, trpe bolove i imaju druge probleme, zbog čega moraju odsustvovati s posla i nastave. Za opravdanja se snalaze, jer to nije sistemski riješeno u BiH, poručuju iz Udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: