Ambasador San Martin
0

FOTO / 'Vijećnica je simbol ne samo Sarajeva već i čitave Evrope'

FENA
Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Lagumdžija obišli su danas Vijećnicu.

Cilj posjete je bio informiranje o dinamici radova na realizaciji Sporazuma između Ministarstva kulture Kraljevine Španije i Grada Sarajeva kojim je odobreno milion eura, namjenski za rekonstrukciju i restauraciju fasade ovog kulturno-historijskog spomenika.

Željko Komšić je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH bio supotpisnik Memoranduma o Sporazumu između Kraljevine Španije i Grada Sarajeva.

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alvargonzales San Martin je kazao novinarima da je veoma zadovoljan zbog velikih napora koji su uloženi u obnovu ove zgrade koja je simbol ne samo Sarajeva već i čitave Evrope zbog njenog značaja kojeg je imala, ne samo 1914. i u devedesetim godinama, već i danas.

"Ova je zgrada sagrađena u pseudomaurskom stilu, veoma španskom, i zbog toga sam također zadovoljan, a i imajući u vidu njen položaj. Mjesto na kojem je sagrađena praktično kruniše ovaj grad. Vidjeti ovu zgradu kako stoji izaziva zadovoljstvo siguran sam, ne samo u građanima Sarajeva i BiH već cijele Evrope", kazao je španski ambasador.

Smatram, dodao je, da svi trebamo čestitati svim učesnicima i Gradu Sarajevu naročito zbog napora koje su uložili da bi došlo do obnove ove zgrade.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je vladi Kraljevine Španije na interesu i značajnoj pomoći.

"Sve ono što je dosad urađeno budi nam nadu da će sredstvima koja su obezbijeđena cijeli projekat biti završen. O sentimentalnom značaju Vijećnice za Sarajlije, Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu ne treba govoriti, to mi već dobro znamo, o svemu onome što je njeno paljenje značilo u ratu, također ne. Ali njena obnova nam daje jednostavno nadu da na nekin način završavamo tu priču rušenja Sarajeva i ponovnog dizanja Sarajeva iz pepela", kazao je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je rekao da je Željko Komšić, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prvi potpisao memorandum s Kraljevinom Španijom o finansiranju ove faze koja se upravo radi, od milion eura.

"To je praktično 46 posto od ove faze koja je četiri i po miliona", kazao je Behmen.

Po njegovim riječima, uskoro bi trebala biti završena kupola čime će se osigurati da krov ne curi i da se može unutra raditi ono što je po fazama i projektima.

"Krenulo se na pripremne radove koji će se intenzivirati u proljeće, kad je u pitanju fasada. Fasada se neće sva obijati nego će se zadržati onaj autohtoni dio koji vrijedi. To će biti jako složen postupak. Koristit će se materijali koji su se radili na Šenbrunu u Beču", kazao je gradonačelnik Behmen.

Poslanik Zlatko Lagumdžija je kazao da je impresioniran onim što je vidio, ističući da komplimente posebno zaslužuju arhitekti koji vode ovaj projekt.

"Oni su pokazali ne samo da znaju nego ustvari razlikuju se od onih drugih u svijetu što se u njima vidi jedan osjećaj, senzibilitet šta je ovo i ljubav prema ovome", kazao je Lagumdžija.