BiH
0

Vijeće za štampu u BiH razmotrilo 28 žalbi građana

Sarajevo-x.com
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini održala je četrdeset četvrtu sjednicu, na kojoj je razmotreno 28 žalbi građana na pisanje štampe i on-line medija, zaprimljenih u posljednjih mjesec dana. Najviše žalbi građani su uputili zbog načina izvještavanja medija o slučajevima nasilja i smrti, saopćila je ova komisija.

Kršenje Kodeksa za štampu BiH utvrđeno je u 13 tekstova.

"Još jednom bi valjalo upozoriti da su i ovom prilikom, nažalost, pojedini mediji izvještavali o ličnoj tragediji, uplićući se u privatni život bez dužnog pijeteta prema žrtvi i njenoj porodici, istovremeno bez pokazivanja minimuma senzibilnosti za događaj koji pripada sferi najdublje ljudske intime, kao što smrt jeste", izjavio je predsjedavajući Žalbene komisije Miodrag Živanović.

Tri žalbe građani su uputili na način izvještavanja medija o smrti Muamera-El-Gadafija. Komisija u tim izvještajima nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu BiH u formalnopravnom smislu, ali je zaključila da je u izvještavanjima izostao osjećaj mjere i senzibiliteta u načinu prikazivanja ove smrti.

Dopredsjedavajuća Žalbene komisije Vijeća za štampu Nada Ler-Sofronić, naglasila je da sadističke scene "iživljavanja" nad okrvavljenim umirućim tijelom, dakle jednog brutalnog i barbarskog linča, ne doprinose korektnom informiranju javnosti, nego bude ili užas i gađenje ili iniciraju najniže strasti.

"U izvještavanju je uglavnom nedostajala kritička distanca prema činu linča, kao da je riječ o prihvatljivom načinu ponašanja, a to je jako loša poruka. U tom smislu ukazujem na potrebu osjećaja mjere, kao i na potrebu izuzetno profesionalnog odnosa kod izvještavanja o činu smrti, ma o kome da se radilo", naglasila je Ler-Sofronić.

Sedam žalbi građana se odnosilo i na izvještavanje o ubistvu novorođenčeta, u novinama Dnevni avaz, Nezavisne novine, Oslobođenje i Dnevni list.

Žalbena Komisija Vijeća za štampu utvrdila je kršenje člana 9. Kodeksa za štampu, koji se odnosi na privatnost. U odluci je istaknuto da nije sporno što je izvještavano o počinjenom djelu, nego da je otkrivanje identiteta majke i detaljno opisivanje načina kako je dijete ubijeno kršenje Kodeksa za štampu BiH.

Dvije pismene žalbe odnosile su se na izvještavanje lista Dnevni avaz o dva slučaja samoubistva. U ovim slučajevima utvrđeno je kršenje novinarskog kodeksa u tri člana: pristojnost, urednička odgovornost i privatnost.