Osuda napada
28

Vijeće za štampu: Građani moraju znati da sloboda njihove djece ovisi od slobode medija

Klix.ba
Vladimir Kovačević
Vladimir Kovačević
Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije najoštrije je osudio brutalni, divljački napad i ugrožavanje života kolege novinara Vladimira Kovačevića.

Vijeće za štampu ističe da je ovaj napad krajnje zabrinjavajući i činjenicom da je u nizu mnogih verbalnih i fizičkih napada na novinare, koji su se dogodili u posljednje vrijeme. Navodi se da Bosna i Hercegovina takvim odnosom prema profesionalnim novinarima šalje opasnu predizbornu poruku najdrskijeg pokušaja ušutkivanja i zastrašivanja novinara koji bez manipulacije predočavaju javnosti istinu i činjenice.

"Prateći komentare građana na web-portalima ispod tekstova u kojima se jučer izvješćivalo o pokušaju ubojstva kolege Kovačevića, monitori Vijeća za štampu i online medije, sa nevjericom su čitali desetine poziva na prebijanje i ubojstva novinara, silovanje novinarki ili likovanja zboga onoga što se dogodilo, optužujući ih za sve što je loše u ovoj zemlji. Takva atmosfera sveopćeg potpuno pogrešnog stava prema novinarima i njihovom odgovornom i izuzetno važnom pozivu promicanja istine, rezultat su, između ostaloga, i poruka koje u svojim nastupima neki od javnih službenika redovito šalju prema javnosti, i u kojima se nedvojbeno ohrabruje na ućutkivanje novinara i na to da se više ne biraju metode za to.
Vijeće za štampu i online medije apelira na građane Bosne i Hercegovine da ne podliježu takvim manipulacijama i da shvate da njihova sloboda, sloboda njihove djece i zemlje u kojoj žive ovisi od toga koliko su mediji slobodni i koliko su novinari slobodni da bez reperkusija i straha izgovaraju i pišu istinu", saopćeno je iz Vijeća za štampu.

Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva. Zloupotrebljavajući slobodu izražavanja da bi se ugušila sloboda novinarskog izvještavanja za svakoga građanina koji to radi je bezumni čin gušenja vlastite slobode i vlastitog slobodnog života u BiH, navodi se u saopćenju.

"Solidarnost sa novinarima, insistiranje da policija i tužilaštvo otkriju i kazne napadača na novinare koji su zastrašivani i napadani, i borba za slobodno novinarsko djelovanje, borba je svakog građanina za sebe i svoju slobodu! Divljačko gušenje novinarskih sloboda, otvaranje je vrata gušenju demokracije i režimima koje niko od nas ne želi u Bosni i Hercegovini", zaključeno je iz Vijeća za štampu.