Godišnje zasjedanje
110

Vijeće za štampu dobilo novu predsjednicu i dopredsjedavajućeg Skupštine

Klix.ba
Godišnja Skupština samoregulacijskog tijela za štampane i online medije Vijeća za štampu u BiH održana je 21. decembra 2017. godine u Sarajevu.

Skupštini su prisustvovali članovi Vijeća za štampu iz 19 printanih i online medija te Udruženja novinara. Početak Skupštine bio je posvećen sjećanju i odavanju poštovanja minutom ćutnje dugogodišnjem predsjedniku Skupštine Erbeinu Rešidbegoviću.

Odlukom većine članova Vijeća za novu predsjednica Skupštine Vijeća za štampu u BiH, izabrana je Vildana Selimbegović, direktorica i glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Oslobođenje d.o.o., a za dopredsjedavajućeg Skupštine izabran je Dario Šimić, direktor Intersoft d.o.o., portal Klix.ba.

Selimbegović se zahvalila na povjerenju koje joj je ukazano i izjavila: "Ja sam neko ko ima jako puno iskustva u radu sa Vijećem za štampu i nadam se da će mi to iskustvo pomoći da u ovom mandatu zamijenim Erbeina Rešidbegovića, našeg ranijeg predsjednika, koji nas je tako naprasno napustio prije nekoliko mjeseci. Rekli su mi, kada su me kandidirali, da moje obaveze neće biti prevelike. Ja se ipak nadam od sveg srca da ćemo i Vijeće za štampu i svi mi koji se bavimo ovim poslom naredne godine, u kojoj očekujemo da će izborna kampanja biti jedna od vjerovatno najtežih, najprljavijih i najintenzivnijih kampanja, zaista imati snage da profesionalno i etično odgovorimo na one zadatke koji su pred nama, a ja ću pokušati sa svoje strane da se tu maksimalno uključim".

Pored ranijih članova Vijeća, Skupštini su prisustvovali i predstavljeni novoprimljeni članovi iz online i printanih medija: Bljesak.info, Reprezent.ba, Hayat.ba, SportSport.ba te Dnevnik.ba, Avaz.ba i Dnevni avaz, koji su obnovili članstvo u Vijeću.

Predstavljen je i izvještaj o radu Upravnog odbora Vijeća za štampu i izvještaj o radu Vijeća u 2016/2017. godini te informacije i plan aktivnosti za predstojeći period.

"Kolege urednici i novinari složili su se kako zajednički moraju raditi na očuvanju novinarske profesije i medijskih etičkih standarda, pogotovu u nadolazećoj izbornoj godini, i najavili čeće zajedničko okupljanje i razmatranje zajedničkih problema koji se tiču ugrožavanja novinarske profesije", saopćeno je iz Vijeća za štampu.

Članovi Vijeća za štampu u BiH: Večernji list za BiH, Oslobođenje, Dnevni avaz, Nezavisne novine, Glas Srpske, Start BiH, Fena, Slobodna-Bosna.ba, Udruženje/udruga BH Novinari, Dnevni list, Društvo novinara BiH, Klix.ba, SportSport.ba, Reprezent.ba, Hayat.ba, Dnevnik.ba, Stav, Bljesak.info, Dani i Novovrijeme.ba.