BiH
0

Vijeće za štampu BiH: Pismo islamske zajednice neprimjereno i nekorektno

NINA
Vijeće za štampu BiH ocijenilo je neprimjerenim i nekorektnim pismo Islamske zajednice u BiH u kojem od firmi koje koriste marketinški prostor u časopisu "BH Dani" zahtijeva da tu praksu smjesta prekinu.

"Vijeće za štampu razumije ogorčenost Islamske zajednice uzrokovanu naslovnicom časopisa Dani objavljenom 30. septembra 2004. i razumije da je ta naslovnica tražila oštru reakciju. Međutim, umjesto poslovnim partnerima lista Dani, Islamska se zajednica trebala obratiti izravno listu ili Vijeću za štampu čiji posao i jest rješavati žalbe protiv štampanih medija u BiH", stoji u reakciji Vijeća za štampu upućenoj Islamskoj zajednici.

Vijeće za štampu izrazilo je uvjerenje da se spor može riješiti dijalogom dviju strana čiji se interesi ne podudaraju, dodajući da nisu potrebne nikakve radikalne mjere. "Pismo saradnicima lista može se protumačiti kao izravan pritisak na list i ne bi bilo dobro da takav nepošten čin postane praksa u bh. javnosti", ističu iz Vijeća podsjećajući javnost da je posao Vijeća za štampu rješavati probleme u štampanim medijima, ali i pomoći razvoju slobodi govora i mišljenja.