BiH
0

Vijeće za štampu BiH oštro osuđuje pisanje Dnevnog avaza

NINA/Sarajevo-X
Dnevni avaz, 12.12.2004.
Dnevni avaz, 12.12.2004.
Vijeće za štampu BiH oštro osuđuje objavljivanje podataka o otmici sedmogodišnjeg dječaka u Dnevnom avazu od petka, 10. decembra 2004., prije okončanja policijske akcije.

Ovakav novinarski pristup Vijeće za štampu smatra pogrešnim i, također, ne opravdava nastojanja Uredništva Dnevnog avaza da igra ulogu stručnjaka u ocjenjivanju ispravnosti ponašanja medija u ovakvim i sličnim slučajevima.

Vijeće za štampu smatra da je Dnevni avaz prekršio odredbe Kodeksa za štampu, koji su dobrovoljno usvojili novinari u BiH, ne postupajući u skladu s člankom 11. Kodeksa za štampu (zaštita djece i maloljetnika) koji jasno definira pravilo da novinari ne smiju objavljivati fotografije djece mlađe od 15 godina, niti podatke o djeci koja su na bilo kakav način umiješana u kaznena djela, bilo kao počinitelji, svjedoci ili žrtve.

Objavljivanjem detaljnih podataka, tvrde iz Vijeća za štampu, prekršena je i odredba Kodeksa za štampu u dijelu koji se odnosi na privatnost građana i obvezu novinara da će “obrade priloga koji uključuju osobne tragedije biti uređene obzirno, a pogođenim osobama će se prići diskretno i sa suosjećanjem”.

''Svjesni smo moći medija i njihove preventivne i savjetodavne uloge, međutim, smatramo da je u ovom slučaju iskazano suviše medijske samovolje u odlučivanju i procjenjivanju. Naime, i pored zamolbe roditelja i policije svim medijima da ne objavljuju podatke o otmici zbog mogućnosti ugrožavanja istrage, Dnevni avaz je svjesno prekršio dogovor između medija i policije objavivši priču na naslovnoj stranici'', ističe se u priopćenju.

Vijeće za štampu BiH osuđuje i postupak dnevnog lista SAN koji je objavio informaciju o otmici bez suviše konkretnih detalja, jer je i takva informacija mogla ugroziti istragu i sami tok policijske akcije.

Također smatraju da mediji imaju pravo i obavezu upoznati javnost s ovim nemilim događajem, ali postoji i vrijeme i način na koji to informiranje neće povrijediti ni direktne sudionike ni pravila profesije.

S toga Vijeće smatra potrebnim upozoriti sve medije u BiH da obrate više pažnje na apele policije, kao i mogućnost da svojim izvješćivanjem, bez obzira kako dobronamjerno bilo, direktno ili indirektno mogu ugroziti istragu.