{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće za provedbu mira donijelo odluku o ukidanju institucije Visokog predstavnika u BiH

N
24.6.2005. u 19:19
0
0
Vijeće za provedbu mira donijelo odluku o ukidanju institucije Visokog predstavnika u BiH
0
Vijeće za provedbu mira donijelo odluku o ukidanju institucije Visokog predstavnika u BiH
Članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) na današnjem su zasjedanju u Sarajevu donijeli odluku o ukidanju institucije visokog međunarodnog predstavnika u našoj zemlji.
Tako će visokog međunarodnog predstavnika zamijeniti novi evropski dužnosnik uz čije će ime stajati funkcija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, a sadašnji Ured visokog predstavnika (OHR) postat će Ured specijalnog predstavnika EU-a.

''Članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira očekuju da se nastavi proces transfera ovlasti s međunarodne zajednice na vlasti u ovoj zemlji'', izjavio je Ashdown i napomenuo kako je proces dolaska specijalnog predstavnika EU-a isključivo vezan za sposobnost aktualne vlasti koja mora pokazati odlučnost kako bi državu povela prema Evropi.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira izrazio je razočaranje i žaljenje što Republika Srpska nije htjela provesti reformu policije.

Bosna i Hercegovina, prema riječima visokog predstavnika, imat će posljednju šansu da provede nužne reforme Javnog RTV sistema i policije. Ako propusti tu priliku, smatra Ashdown, zaostatak naše zemlje za ostalim evropskim državama bit će sve veći.

Članovi PIC-a izričito su zatražili da se riješe sva otvorena pitanja koja su prouzročila krizu, odnosno nefunkcioniranje Vijeća ministara.

''Proces saradnje s Haagom neće biti okončan sve dok Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu prebačeni u Haag. Uslijedit će ozbiljne posljedice za one koji su odgovorni što su osobe osumnjičene za ratne zločine još uvijek na slobodi'', zaključio je Ashdown.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: