{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće za provedbu mira donijelo odluku o ukidanju institucije Visokog predstavnika u BiH

N
24.6.2005. u 19:19
0
0
Vijeće za provedbu mira donijelo odluku o ukidanju institucije Visokog predstavnika u BiH
0
Vijeće za provedbu mira donijelo odluku o ukidanju institucije Visokog predstavnika u BiH
Članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) na današnjem su zasjedanju u Sarajevu donijeli odluku o ukidanju institucije visokog međunarodnog predstavnika u našoj zemlji.
Tako će visokog međunarodnog predstavnika zamijeniti novi evropski dužnosnik uz čije će ime stajati funkcija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, a sadašnji Ured visokog predstavnika (OHR) postat će Ured specijalnog predstavnika EU-a.

''Članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira očekuju da se nastavi proces transfera ovlasti s međunarodne zajednice na vlasti u ovoj zemlji'', izjavio je Ashdown i napomenuo kako je proces dolaska specijalnog predstavnika EU-a isključivo vezan za sposobnost aktualne vlasti koja mora pokazati odlučnost kako bi državu povela prema Evropi.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira izrazio je razočaranje i žaljenje što Republika Srpska nije htjela provesti reformu policije.

Bosna i Hercegovina, prema riječima visokog predstavnika, imat će posljednju šansu da provede nužne reforme Javnog RTV sistema i policije. Ako propusti tu priliku, smatra Ashdown, zaostatak naše zemlje za ostalim evropskim državama bit će sve veći.

Članovi PIC-a izričito su zatražili da se riješe sva otvorena pitanja koja su prouzročila krizu, odnosno nefunkcioniranje Vijeća ministara.

''Proces saradnje s Haagom neće biti okončan sve dok Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu prebačeni u Haag. Uslijedit će ozbiljne posljedice za one koji su odgovorni što su osobe osumnjičene za ratne zločine još uvijek na slobodi'', zaključio je Ashdown.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: