BiH
36

Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH

FENA
Baudelaire Ndong Ella
Baudelaire Ndong Ella
Radna grupa za Univerzalni periodični pregled (UPR) Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojila je danas izvještaj o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vijeća za ljudska prava Baudelaire Ndong Ella pozdravio je sve prisutne na sjednici i naglasio je važnost UPR-a na nacionalnom nivou.

"Kao predsjednik Vijeća zahvalan sam svim učesnicima na posvećenosti UPR-u. Također bih želio izraziti zahvalnost radnim grupama koje su uložile napore kako bi omogućile što kvalitetniji izvještaj. Vjerujem da je ovo dobar znak za budućnost UPR-a", kazao je Ndong Ella.

Izvještaj o stanju ljudskih prava predstavljen je u srijedu, 5. novembra. Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Miladin Dragičević prevodio je delegaciju BiH koja je govorila o stanju ljudskih prava u našoj državi.

Predstavnici BiH predstavili su i sve ono što je učinjeno u nastojanju osiguranja ljudskih prava za sve kategorije društva od posljednjeg izvještaja koji je BiH prezentirala pred Vijećem, a UPR je prvi put izvršio pregled stanja u Bosni i Hercegovini u februaru 2010. godine.

Neke od zemalja koje su dale svoje preporuke bile su Saudijska Arabija, Švedska, Poljska, Rumunija, Tajland, Katar, Crna Gora, Srbija, Švicarska, Senegal, Island i Siera Leone.

Kao osnovne stvari koje je BiH dužna uraditi u narednom periodu jesu osiguranje jednakih prava za manjine, žene i djecu te osigurati da se harmoniziraju zakoni o nasilju u porodici, pošto je istaknuto da je zabrinjavajuće mali broj osuđenih za ovakva krivična djela.

Univerzalni periodični pregled stanja (UPR) ljudskih prava predstavlja jedinstven proces u okviru koga se vrši periodični pregled stanja ljudskih prava u 193 države članice Ujedinjenih naroda.

U okviru prvog UPR ciklusa prvog sastanka UPR-a koji je započeo u aprilu 2008. godine, izvršen je pregled stanja u 193 države članice Ujedinjenih naroda, dok je u okviru drugog ciklusa do sada izvršen pregled za 98 država.