{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH

F
7.11.2014. u 18:24
36
4
Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH
36
Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH
Baudelaire Ndong Ella
Radna grupa za Univerzalni periodični pregled (UPR) Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojila je danas izvještaj o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Vijeća za ljudska prava Baudelaire Ndong Ella pozdravio je sve prisutne na sjednici i naglasio je važnost UPR-a na nacionalnom nivou.

"Kao predsjednik Vijeća zahvalan sam svim učesnicima na posvećenosti UPR-u. Također bih želio izraziti zahvalnost radnim grupama koje su uložile napore kako bi omogućile što kvalitetniji izvještaj. Vjerujem da je ovo dobar znak za budućnost UPR-a", kazao je Ndong Ella.

Izvještaj o stanju ljudskih prava predstavljen je u srijedu, 5. novembra. Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Miladin Dragičević prevodio je delegaciju BiH koja je govorila o stanju ljudskih prava u našoj državi.

Predstavnici BiH predstavili su i sve ono što je učinjeno u nastojanju osiguranja ljudskih prava za sve kategorije društva od posljednjeg izvještaja koji je BiH prezentirala pred Vijećem, a UPR je prvi put izvršio pregled stanja u Bosni i Hercegovini u februaru 2010. godine.

Neke od zemalja koje su dale svoje preporuke bile su Saudijska Arabija, Švedska, Poljska, Rumunija, Tajland, Katar, Crna Gora, Srbija, Švicarska, Senegal, Island i Siera Leone.

Kao osnovne stvari koje je BiH dužna uraditi u narednom periodu jesu osiguranje jednakih prava za manjine, žene i djecu te osigurati da se harmoniziraju zakoni o nasilju u porodici, pošto je istaknuto da je zabrinjavajuće mali broj osuđenih za ovakva krivična djela.

Univerzalni periodični pregled stanja (UPR) ljudskih prava predstavlja jedinstven proces u okviru koga se vrši periodični pregled stanja ljudskih prava u 193 države članice Ujedinjenih naroda.

U okviru prvog UPR ciklusa prvog sastanka UPR-a koji je započeo u aprilu 2008. godine, izvršen je pregled stanja u 193 države članice Ujedinjenih naroda, dok je u okviru drugog ciklusa do sada izvršen pregled za 98 država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: